Întâlnirea a fost anunţată chiar de ICR, printr-un comunicat de presă. Acesta preciza, totodată, că Horia Roman Patapievici solicitase prezenţa presei la discuţii. De alftel, se pare că refuzul parlamentarilor USL de a permite accesul mass-media a fost motivul pentru care şeful ICR a decis să contramandeze întrevederea.
"Având în vedere că Ordonanţa de Urgenţă a fost adoptată fără consultarea ICR şi că prevederile ei au devenit deja un subiect aprins de dezbatere naţională şi internaţională, am solicitat domnilor senatori ca presa să poată participa la discuţii", se arată într-un comunicat al ICR, citat de Agerpres. La aceasta, spune documentul, prezenţa presei ar fi fost "un lucru obligatoriu" din "respect pentru principiul transparenţei, pentru principiile democratice", mai ales că în ultimele zile conducerea ICR şi politicile culturale ale Institutului au fost "supuse unui tir foarte agresiv de minciuni şi dezinformări".
"În urma unei discuţii telefonice pe care Preşedintele ICR, dl Horia-Roman Patapievici, a avut-o cu domnul senator Ilie Sârbu, liderul grupului PSD din Senat, acesta din urmă nu a acceptat argumentele noastre privind transparenţa dialogului şi a refuzat accesul presei la dezbateri. Chiar şi în aceste condiţii, rămânem deschişi dialogului, dar nu negocierilor cu uşile închise", precizează ICR.
Surse parlamentare au declarat că gazdele voiau ca întâlnirea să aibă loc cu uşile închise şi să se facă declaraţii de presă la final.
Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, că Institutul Cultural Român va trece de sub autoritatea preşedintelui României în subordinea Senatului, decizia fiind justificată de premierul Victor Ponta prin faptul că instituţia era "mult prea politizată".
CITIŢI ŞI:

  • Mihai Voicu: ICR a fost o instituţie de propagandă personală
  • Victor Ponta: „Patapievici rămâne la ICR”
  • Guvernul Ponta şi-a ridicat în cap toată intelectualitatea română prin atacul la ICR. Sute de artişti contestă decizia
  • Proteste de stradă pentru ICR. Urmează Mişcarea Papioanelor