Neutrinii sunt consideraţi ca fiind niște fantome, deoarece sunt particule cosmice extrem de volatile şi vaporoase care pot trece prin orice fel de materie fără a se schimba. Nu au aproape nicio masă – dar acum oamenii de știință au calculat masa celui mai ușor tip de neutrino. Ei pot călători prin cele mai extreme medii, precum stele, galaxii întregi și rămân neschimbate.
Anul trecut, oamenii de știință au reușit să urmărească originile unui neutrin minuscul pentru prima dată. A călătorit 3,7 miliarde de ani-lumină spre Pământ. Acesta a fost găsit cu ajutorul unor senzori puternici în gheața din Antarctica.
Mai mult, oamenii de știință și observatorii din întreaga lume au putut să urmărească neutrinul într-o galaxie cu o gaură neagră supermasivă cunoscută sub numele de blazar (Blazarii sunt unele dintre cele mai violente fenomene din Univers, și reprezintă o temă importantă în astronomia extragalactică). Galaxia se află la aproximativ 4 miliarde de ani-lumină de Pământ. Aici, există diferite tipuri de neutrini care apar ca trei mase diferite, dar cea mai ușoară dintre ele nu a fost cunoscută până în prezent.
Pentru a calcula masa scăzută a celui mai ușor neutrin, s-au utilizat date de la milioane de galaxii colectate de către fizicieni și cosmologi. Acest lucru le-a permis să măsoare rata de expansiune a universului. Neutrinii sunt predominanţi în univers, dar greu de observat. 
„Am folosit informații printr-o varietate de surse, inclusiv telescoape spațiale, acceleratoare de particule, reactoare nucleare și multe altele”, a spus  coordonatorul şef al studiului. „Întrucât neutrinii sunt abundenți, dar minusculi și evazivi, aveam nevoie de fiecare cunoștință disponibilă pentru a le calcula masa, iar metoda noastră ar putea fi aplicată la alte mari studii care, încă,  încurcă cosmologii și fizicienii care studiază particulele”.
Supercomputerul, cunoscut sub numele de Grace, de la University College London a permis cercetătorilor să creeze un model matematic. Acesta a procesat jumătate de milion de ore de calcul, care ar fi trebuit să dureze în mod normal 60 de ani. Cercetătorii au descoperit că masa este de 10 milioane de ori mai ușoară decât un electron. Calculând această masă îi poate ajuta pe cercetătorii care studiază materia întunecată, energia întunecată și structura universului. Studiul a fost publicat în revista Physical Review Letters.