PARASCHIVESCU: Din alta perspectiva

PARASCHIVESCU: Din alta perspectiva

Miercuri seara, la sfarsitul meciului Benfica-Dinamo, Catalin Munteanu a fost rugat de un reporter TV sa-si dea cu parerea despre cele intamplate.

Dupa o mica sovaire, fotbalistul a declarat: "Daca Benfica n-ar fi marcat la final si n-ar fi facut 1-0, s-ar fi terminat 0-0." Am ras si am mai facut o crestatura pe rabojul nazbatiilor debitate la microfon.

Pe urma insa mi-am amintit doua lucruri: 1. ca Munteanu nu e sarac cu duhul; 2. ca auzisem lucruri comparabile si din alte guri. Printre rostitori, Victor Piturca ("A castigat echipa care a marcat mai mult decat adversarul") si Mariana Tarca ("Daca am fi inscris in fazele in care am ratat, tabela ar fi aratat cu siguranta alt scor"). Si-atunci ce facem, conchidem ca toti sportivii sunt natangi?

Am gresit apasat si am nedreptatit multa lume, de la Corneliu Oros la Razvan Lucescu sau Emil Sandoi si de la Vlad Hagiu la Dieter Nisipeanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

E adevarat, lumea sportului geme de declaratii hilare si de gogomanii. Numai ca unele nu se explica prin slaba zestre neuronala a emitentului, ci prin dorinta televiziunilor de-a obtine neaparat doua vorbe - fie ele si proaste - pe care sa le poata difuza la stiri. Mai ales la fotbal, dupa ce meciul ia sfarsit, o falanga de microfoane rasare iute sub nasul protagonistilor.

Nu conteaza ce spune X sau Y. N-au decat sa recite "Tatal Nostru", daca asta vor. Totul e sa nu taca si sa ofere fraza de care e nevoie. De restul se ocupa profesionistii ecranului.

Cand un sportiv abia iesit de pe teren e pasat fara mila de la o televiziune la alta si pus in fata unor intrebari-sablon - "Iti pare rau ca ai pierdut?" sau, dupa caz, "Te bucuri ca ai castigat?", eventual si agasantul "Cui dedici victoria?" - nu  putem astepta din partea lui replici de adancimea prolegomenelor kantiene.

Evident, sportivul in cauza va spune o banalitate sau ne va face sa zambim. Dar uitam doua lucruri: ca, daca respectivul ar fi stiut sa vorbeasca, n-ar fi batut mingea, ci ar fi tinut cursuri de analiza discursului si ca dupa o inclestare care ti-a topit oasele si ti-a incins sangele e greu sa livrezi subtilitati oratorice. Sa nu vedem, asadar, in fiecare sportiv, o copie xerox a lui Claudiu Raducanu.