Evenimentul Zilei > International > Papa ignoră scandalul abuzurilor sexuale în discursul său
Papa ignoră scandalul abuzurilor sexuale în discursul său

Papa ignoră scandalul abuzurilor sexuale în discursul său

Papa Benedict al XVI-lea a susţinut discursul său anual de la Vatican, deşi Biserica Catolică se află în plină criză a abuzurilor sexuale, scrie BBC.
În timpul slujbei de Paşte, Suveranul Pontif nu a menţionat nimic despre această criză. Unii credincioşi au sărit în apărarea Papei, criticând mass media pentru presiunea pe care o exercită asupra Vaticanului în acest scandal.
Mai multă transparenţă
Dar mulţi clerici din Europa au cerut Bisericii Catolice să devină mai transparentă, mai ales că Suveranul Pontif nu a făcut nicio declaraţie oficială de când a izbucnit acest scandal, luna trecută.
Biserica Catolică a fost puternic lovită de scandalul abuzurilor sexuale, multe datând de câteva decenii, mai ales în Elveţia, Olanda, Austria, Germania, Irlanda şi Statele Unite.
Liderul comunităţii globale anglicane, arhiepiscopul Rowan Williams, a fost criticat de clerul prostetant şi catolic din Irlanda pentru că a declarat că Biserica Catolică şi-a pierdut credibilitatea din cauza acestui scandal.
Aşteptare
În mesajul său tradiţional „Urbi et Orbi” – pentru oraş şi pentru lume, prin care Papa binecuvântează duminica Paştelui, credincioşii aşteaptă şi o poziţie fermă faţă de scandalul abuzurilor sexuale.
Azi-noapte, slujba tradiţională de Paşte a atras mii de credincioşi, care s-au rugat alături de Papă şi de cardinalii acestuia. 
Un început proaspăt
BBC notează că, în loc să vorbească despre mult discutatul scandal, Papa a preferat să abordeze tema imortalităţii. Viaţa fără sfârşit nu este un paradis, a spus Suveranul Pontif, precizând că doar mesajul creştin oferă o vindecare pentru moarte.
Papa a fost acuzat că nu a reacţionat prompt la scandalul abuzurilor sexuale care a lovit Biserica Catolică şi că nu a luat măsuri împotriva unui preot care este acuzat că a abuzat sexual peste 200 de băieţi cu deficienţe de auz, în Statele Unite.
Ziarul oficial al Vaticanului, „L’Osservatore Romano” i-a luat apărarea Suveranului Pontif, publicând mesaje de sprijin din întreaga lume.
Clericii seniori ai bisericii, cum ar fi Cardinalul Andre Vingt-Trois din Paris, au reclamat că întregul scandal este instrumentat de media pentru a slăbi credibilitatea Papei şi a Bisericii Catolice.
Dar volumul de critici la adresa bisericii este în creştere. Arhiepiscopul Belgiei, Andre-Joseph Leonard din Mechelen-Bruxelles a denunţat „tăcerea vinovată” a unor oficiali ai bisericii, criticând instituţia pentru că este preocupată mai mult de reputaţie decât de soarta unor copii abuzaţi.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: