Evenimentul Zilei > Actualitate > Pandemia reizbucnește violent în Portugalia. Autoritățile introduc noi restricții
Pandemia reizbucnește violent în Portugalia. Autoritățile introduc noi restricții

Pandemia reizbucnește violent în Portugalia. Autoritățile introduc noi restricții

Zona metropolitană a Lisabonei, capitala Portugaliei, a fost închisă din cauza înmulțirii cazurilor de infecții cu varianta indiană (Delta) a coronavirusului.

Guvernul din Portugalia a anunţat joi închiderea zonei metropolitane a capitalei Lisabona. Autoritățile portugheze au luat decizia interzicerii intrărilor şi ieşirilor din această zonă la sfârşit de săptămână. Motivul este legat de relansarea pandemiei de coronavirus şi prevalenţa variantei Delta (varianta indiană) a COVID în această regiune, după cum relatează agenţiile AFP şi EFE.

Portugalia, ţară cu circa 10 milioane de locuitori, a înregistrat miercuri 1.350 de noi cazuri de COVID-19. Este cel mai ridicat bilanţ zilnic de după luna februarie, joi fiind raportate 1.233 de noi cazuri. Dintre acestea, circa 800 de cazuri de infectare au fost înregistrate în regiunea Lisabonei şi în valea fluviului Tajo.

Autorităţile sunt preocupate în special de situaţia din capitală, unde rata infectărilor în ultimele 14 zile se apropie de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori. De aceea autoritățile au introdus noi restricții pentru populație încercând să stăvilească valul de îmbolnăviri.

Portugalia introduce noi restricții anti-COVID

Pe lângă interzicerea deplasărilor neesenţiale din şi în zona care va fi izolată în fiecare weekend începând de vineri la ora 15:00 până luni la ora 06:00, vor fi reinstituite şi alte restricţii. Printre acestea sunt diminuarea programului centrelor comerciale şi revenirea la telemunca obligatorie.

De asemenea, toate evenimentele au fost interzise în regiunea capitalei şi în valea fluviului Tajo.

„Sunt măsuri care afectează viaţa tuturor, dar ele sunt necesare”, a declarat la o conferinţă de presă şefa cancelariei prezidenţiale, Mariana Vieira da Silva.

Aceasta a adăugat că este prea devreme pentru a spune cât timp vor fi în vigoare aceste restricţii.

Circa un sfert din populaţia Portugaliei a fost până în prezent vaccinată anti-COVID-19 cu schema completă. Aceasta ţară şi Spania vecină sunt singurele din UE care în ultimele şapte zile au înregistrat o creştere a numărului cazurilor de COVID-19 faţă de săptămâna anterioară.