Cercetătorii jubilează. Au găsit primul medicament antiviral demonstrat că salvează pacienții Covid

Cercetătorii jubilează. Au găsit primul medicament antiviral demonstrat că salvează pacienții Covid

Cercetătorii au găsit un nou tratament cu primul medicament antiviral demonstrat că salvează vieți la pacienții Covid grav bolnavi internați la spital.

Studiul din Marea Britanie arată că un cocktail cu anticorpi ar reduce decesele la persoanele care nu au răspuns cu proprii anticorpi. Studiul a demonstrat că combinația de anticorpi dezvoltată de Regeneron a redus riscul de deces atunci când a fost administrată pacienților cu Covid-19 sever.
Rezultatele ar putea deschide calea pentru ca Regeneron, tratamentul cu anticorpi monoclonali, să fie aprobat de către autoritățile de reglementare din Marea Britanie și lansat pentru utilizare de către NHS.

Cercetătorii au examinat un tip de tratament cu o combinație de anticorpi monoclonali - care a fost denumită anterior „cocktail de anticorpi”. Ei au descoperit că luarea tratamentului, realizat de compania farmaceutică Regeneron, ajută pacienții grav bolnavi de Covid.

Ce este acest tratament și cum funcționează?

Terapia utilizează doi anticorpi artificiali generaţi într-un laborator. Acești doi anticorpi monoclonali, casirivimab și imdevimab, se unesc neutralizând capacitatea virusului de a infecta celulele. Ideea este de a injecta acești anticorpi artificiali, astfel încât aceștia să se lege de virus în încercarea de a opri infecția.

Deoarece acest tratament utilizează două tipuri de anticorpi artificiali, se speră că va putea ocoli orice rezistență pe care pacientul o acumulează împotriva unuia dintre ei. De asemenea, se speră prin utilizarea unei combinații de anticorpi, probabilitatea variantelor virale de a scăpa de tratament este diminuată.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-ar administra acest tratament tuturor pacienților?

Nu, acest studiu implică pacienții care nu au anticorpi, nu pacienții care au deja anticorpi. După cum spun cercetătorii: „Dacă au (au anticorpi), nu este nevoie să le oferiți mai mult”.

Dacă pacienții nu au anticorpi proprii, atunci administrându-le această combinație de doi anticorpi artificiali, printr-o perfuzie intravenoasă (cunoscută și sub denumirea de picurare IV), le reduce șansele de a muri.

Care este beneficiul?

Acesta este un studiu important, deoarece a evaluat tratamentul în rândul celor mai bolnavi pacienți cu Covid și le-a oferit șanse mai bune de supraviețuire.

De asemenea, s-a constatat că petrec mai puține zile în spital comparativ cu cei care nu au primit tratamentul. S-a constatat, de asemenea, că reduce șansele de a avea nevoie să fie conecataţi la un ventilator aşa cum se procedează la majoritatea cazurilor grave.

Dar alte tratamente?

Dexametazona și Tocilizumab sunt utilizate pentru tratarea Covid-19, dar acestea sunt terapii care abordează răspunsul imun - reacția inflamatorie a corpului la virus. Cercetătorii spun că este pentru prima dată când avem un tratament care vizează de fapt virusul în sine.

Noua terapie ar putea fi utilizată în combinație cu alte tratamente.

Cine nu are anticorpi?

Unii pacienți cu cancer, persoane cu sistem imunitar compromis și alții care nu reușesc să răspundă la anticorpi. A avea anticorpi în sânge arată că corpul unei persoane a creat un răspuns imun - fie ca răspuns la infecție, fie ca vaccin. Dar vaccinurile Covid-19 nu sunt complet eficiente, astfel încât unii oameni pot lua ambele doze și încă se îmbolnăvesc.

Oamenii vor începe să-l primească imediat?

Nu, înainte ca aceasta să devină parte a practicii standard, va trebui să treacă prin aprobarea de reglementare de la Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor medicale (MHRA). Între timp, va fi nevoie de o oarecare analiză a NHS înainte de a fi lansat, deoarece va necesita ca pacienții să fie testați pentru a vedea dacă au anticorpi atunci când sunt internați la spital - ceea ce nu este o practică standard.

În timp ce anticorpii sunt de obicei evaluați în laboratoare, se speră că teste mai rapide ar putea fi utilizate pentru screening-ul stării anticorpilor atunci când pacienții sunt internați la spital pentru un rezultat rapid.

Cât ar putea costa acest tratament?       

Cercetătorii au spus că nu sunt conștienți de costurile exacte, dar tratamentele, odată aprobate, ar necesita fabricarea la un nivel foarte mare  şi ar putea costa aproximativ 1.000 sau 2.000 de lire sterline pentru un singur tratament, potrivit celor relatate de independent.