În India, pandemia provocată de coronavirus a înregistrat un declin de-a dreptul uluitor și nici măcar oamenii de știință nu pot explica acest fenomen.

India a fost una dintre țările care a resimțit destul de puternic efectele pandemiei, aici înregistrându-se circa 10 milioane de cazuri confirmate de infecție cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, bilanțul infectărilor a început să scadă considerabil.

Ba mai mult, cu toate că a fost în „top 10 țări infectate”, India are una dintre cele mai mici rate de mortalitate. Astfel,  10,7 milioane de cazuri confirmate doar 155,000 de persoane și-au pierdut viața.

Un studiu realizat de cercetătorii de la universitatea Johns Hopkins arată că India înregistrează doar 11,43/100, 000 de locuitori, în vreme ce în alte state precum SUA rata este de aproximativ 136,55, iar spre deosebire de India, în SUA au fost înregistrate 450.000 de decese

Cu toate acestea, experții sunt de părere că bilanțul real din India este mult mai mare, iar un studio efectuat în ultimele două luni, în zonele urbane și rurale, a demonstrat că circa 21,5% din populația Indiei are anticorpi.

Având în vedere densitatea populației din anumite orașe, condițiile igienice destul de precare, dar și alți factori, autoritățile se temeau că sistemul sanitar nu va face față. În India, precum în restul țărilor din întreaga lume au fost impusă măsurile de distanțare socială, însă carantina a fost mult mai severă decât în majoritatea statelor. Măsurile au început să fie relaxate abia în urmă cu câteva luni.

Pandemia de coronavirus a înregistrat un declin uluitor în India. Ce spun experții

Astfel, medicii din marile orașe ale Indiei au declarat pentru AFP că au observat o scădere semnificativă a numărului de cazuri în spitale.

Potrivit datelor puse la dispoziție de Guvern,  90% alocate pacienților cu Covid-19 de la Delhi nici măcar nu sunt ocupate.

„În prezent tratăm abia 40-50 de pacienți”, a declarat Deven Juneja, medic într-unul dintre cele mai mari spitale din Delhi, pentru AFP.

Deși nici măcar experții din domeniul sănătății nu au reușit să explice declinul numărului de noi infectări cu virusul chinezesc, primele indicii sugerează că ar fi vorba despre o imunitate de turmă împotriva COVID-19.

„Înțeleg că sunt destui oameni în India care au fost expuși la virus. Și poate de aceea numărul scade”, a declarat virologul Shahid Jameel pentru AFP, scrie www.lexpress.fr.