Evenimentul Zilei > International > Palestina după Bush
Palestina după Bush

Palestina după Bush

În prima sa vizită la Ramallah, preşedintele american a promis că acordul de înfiinţare a statului palestinian va fi finalizat în cursul acestui an.

Preşedintele american, George W. Bush, aflat în vizită pentru prima dată în teritoriile palestiniene, a făcut, ieri, la Ramallah, o promisiune neaşteptată palestinienilor.
 
Şeful Casei Albe a declarat că, până la încheierea mandatului său, în 2009, va fi semnat un acord privind înfiinţarea unui stat plaestinian, precum şi un tratat de pace israeliano-palestinian, relevă AFP.
 
„Pentru a exista o pace durabilă, preşedintele Mahmoud Abbas şi premierul israelian Ehud Olmert trebuie să ajungă la un acord şi să facă alegeri dificile. Sunt convins că o vor face. Cred că acest lucru se va întâmpla şi că un tratat de pace se va semna înainte de încheierea mandatului meu“, a declarat preşedintele Statelor Unite, într-o conferinţă de presă susţinută alături de preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas.
 
Şeful administraţiei de la Washington a vorbit de la o tribună deasupra căreia se afla portretul lui Yasser Arafat, liderul istoric al palestinienilor, un personaj pe care George W. Bush nu l-a agreat însă deloc. „Sunt încrezător că, beneficiind de ajutorul adecvat, statul palestinian va vedea lumina zilei“, a spus şeful Casei Albe.

George W. Bush, susţinător al viziunii cu două state, israelian şi palestinian, care să coexiste în pace şi securitate, a afirmat, de asemenea, că viitorul stat palestinian ar trebui să dispună de un teritoriu „continuu“.

Securitatea, prioritară


Preşedintele Abbas a declarat, la rândul său, că speră că un stat palestinian va fi înfiinţat în decurs de un an. „Sperăm că negocierile se vor încheia în timpul mandatului dumneavoastră prin sfârşitul ocupaţiei (israeliene – n.r.) şi formarea unui stat palestinian“, a afirmat acesta. George W.

Bush a reamintit însă cerinţele Israelului cu privire la securitatea teritoriului său. Totuşi, acesta a cerut Israelului „să ajute şi să nu îngreuneze“ modernizarea forţelor de securitate palestiniene, care sunt pe cale să-şi îmbunătăţească performanţele.

SCEPTICISM ISRAELIAN


O vizită fără urmări


Cei mai mulţi dintre israelieni s-au arătat sceptici cu privire la impactul vizitei lui George W. Bush în Orientul Mijlociu. Potrivit unui sondaj publicat de cotidianul „Yediot Aharonot“, 77% din israelieni nu cred că dialogul israeliano-palestinian va fi relansat şi numai 21% sunt convinşi de contrariu.

Şi comentatorii politici sunt sceptici în privinţa efectelor. Publicaţia germană „Der Spiegel“ notează că Bush vrea să rezolve problema de 60 de ani a Orientului Mijlociu în cele 12 luni pe care le mai are de petrecut la Casa Albă.

Bush i-a chemat în noiembrie pe liderii israelieni şi palestinieni la Annapolis pentru discuţii în vederea unui acord de pace, dar rezultatele nu au părut să fie pe măsura aşteptărilor.

Conferinţa donatorilor de la Paris s-a dovedit însă a fi un succes, strângându-se o sumă de 7,4 miliarde de dolari. Totuşi, nimeni nu poate spune dacă banii vor fi folosiţi pentru crearea statului palestinian sau dacă vor ajunge în buzunarele unor oficiali corupţi, comentează publicaţia citată.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: