Evenimentul Zilei > International > Pakistan: după inundaţii, pericol de focare de infecţii
Pakistan: după inundaţii, pericol de focare de infecţii

Pakistan: după inundaţii, pericol de focare de infecţii

În timp ce echipele de salvare şi-au intensificat eforturile în Pakistan, oficialii se tem de apariţia unor focare de infecţii printre milioanele de oameni afectaţi de cele mai rele inundaţii din ultimii 80 de ani, relatează CNN.

Apele învolburate şi alunecările de teren provocate de ploile torenţiale au făcut 1.100 de victime şi zeci, poate chiar sute de mii de sinistraţi. Comunităţi întregi au fost luate de ape, iar acum tot apa este problema majoră. Apa potabilă lipseşte, iar autorităţile se tem că holera se poate răspândi rapid printre sinistraţi.
„Estimăm că aproape 100.000 oameni, majoritatea copii, s-au îmbolnăvit de holeră şi boli de stomac”, a declarat Syed Zahir Ali Shah, ministrul sănătăţii pentru provincia Khyber Pakhtunkhwa, potrivit AFP.
Prioritatea autorităţile este acum evacuarea sinistraţilor către zone sigure, unde să li se asigure îngrijire medicală.
Prognoze nefavorabile
Dar eforturile de salvare a sinistraţilor se pot complica mai mult pentru că meteorologii anunţă noi ploi torenţiale începând de astăzi şi că din nou vor fi condiţii de inundaţii.
Zeci de mii de oameni sunt încă sinistraţi pe acoperişurile caselor, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite.
„Guvernul trimite bărci şi elicoptere şi încearcă să ajungă la oameni”, a declarat Nicki Bennett, un reprezentant ONU, implicat în eforturile de salvare.
Inundaţiile au distrus şi nenumărate drumuri şi poduri, inclusiv o parte din depozitul ONU unde erau stocate ajutoarele.
Armata a trimis zeci de elicoptere şi bărci în operaţiunile de salvare din zonele Shangla, Peshawar, Noshera şi Charsada
Aseară, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a autorizat folosirea a 10 milioane de dolari, ca ajutoare de urgenţă.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: