Evenimentul Zilei > Politica > Orban şi Arafat au decis! E o schimbare majoră în România. Înainte de alegeri
Orban şi Arafat au decis! E o schimbare majoră în România. Înainte de alegeri

Orban şi Arafat au decis! E o schimbare majoră în România. Înainte de alegeri

Premierul Ludovic Orban şi secretarul de stat în MAI Raed Arafat au ajuns la un acord cu privire la „două măsuri principale” ce au legătură cu aceste alegeri parlamentare.

Astfel, modificările la hotărârea de Guvern privind starea de alertă, în baza propunerilor formulate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, vor fi aprobate vineri, 4 decembrie 2020, în şedinţa de Guvern. Practic, românii avea libertate de mişcare de la 6 decembrie, ora 5:00, până la 7 decembrie, ora 1:00.

Cum se va face dedeschiderea pieţelor?

„Hotărârea CNSU a trecut şi în cadrul ei sunt două măsuri principale: una în privinţa pieţelor închise, care vor fi redeschise cu condiţia emiterii unui ordin comun al ministrului Sănătăţii, ANSVSA şi ministrului Lucrărilor Publice în privinţa măsurilor de sănătate publică ce vor fi aplicate în interiorul pieţelor, iar a doua măsură este pentru ziua votului unde avem două situaţii. Pentru toţi cetăţenii cu drept de vot există libertate de mişcare între ora 5:00 dimineaţa în data de 6 decembrie şi ora 1:00 dimineaţa în data de 7 decembrie”, a declarat Arafat.

Ce se întâmplă în zonele carantinate?

De asemenea, la începutul şedinţei de Guvern de vineri, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a vorbit şi despre măsurile ce vor fi luate în zonele carantinate la aceste alegeri parlamentare: „Pentru zonele carantinate se va emite o reglementare care prevede aceste excepţii.

Aici trebuie să subliniem un lucru – cei care sunt aflaţi în izolare sau în carantină la domiciliu pentru că au fost contacţi ei solicită urna mobilă.” La rândul său, şeful Guvernului României a explicat că aceste noi reglementări există, deja. Astfel, Orban a menţionat că românii cu drept de vot vor avea libertate de circulaţie pentru că în lege este reglementat că pot să voteze până la ora 23:59, „dacă sunt la coadă la ora 21:00”.

Condiţii speciale pentru membrii BEC

„Să le permitem întoarcerea acasă”, a completat Orban, care nu i-a uitat nici pe cei din Biroul Electoral Central (BEC), care datorită activităţilor specifice acestor alegeri parlamentare, nu vor fi afectaţi de restricţiile de cirulaţie impuse între 23:00 şi 5:00 dimineaţa. Printre aceştia se numără membrii BEC, observatorii, dar candidaţii care au dreptul să asiste şi pentru personalul tehnic şi cel auxiliar.

sursa: Agerpres