Evenimentul Zilei > Politica > Alegeri cu declarație pe proprie răspundere. Ponta anticipează probleme: „Este ilegal!”
Alegeri cu declarație pe proprie răspundere. Ponta anticipează probleme: „Este ilegal!”

Alegeri cu declarație pe proprie răspundere. Ponta anticipează probleme: „Este ilegal!”

Solicitarea declarației pe proprie răspundere alegătorilor care doresc să-și exercite dreptul la vot, în localitățile aflate sub carantină din cauza noului coronavirus, este ilegală.

Președintele Pro România, Victor Ponta, anticipează că în ziua alegerilor vor fi mari probleme în localitățile carantinate, acolo unde alegătorii vor trebui să prezinte declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că merg la vot. Potrivit spuselor sale, un astfel de document nu ar face decât să-i șicaneze pe cei care doresc să-și exercite acest drept și să ia parte la alegeri.

„Exact înainte să intrăm în emisiune vă citeam o ştire că cei din localităţile carantinate dacă vor să meargă la vot trebuie să-şi facă declaraţie pe propria răspundere. Cum adică, declaraţie pe propria răspundere că te duci la vot? Mi se pare ăsta un mod de a şicana oamenii să meargă la vot. E total neconstituţional, total ilegal”, a declarat Victor Ponta, conform DC news.

Liderul Pro România a atras atenția că dreptul la vot este instituit prin Constituție și nu poate fi retras decât de o instanță de judecată, printr-o hotărâre judecătorească, iar nu printr-un act administrativ.

„Dreptul la vot nu poţi să-l îngrădeşti decât prin hotărâre judecătorească şi doar personal, nu pentru comunităţi de oameni. Deci vor fi multe lucruri urâte duminică”, a anticipat Victor Ponta conform sursei citate mai sus.

Exercitarea votului în zonele carantinate

Într-o adresă transmisă Biroului Electoral Central, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a explicat în ce condiții vor putea participa la vot cetățenii din localitățile aflate în carantină. Potrivit acestor clarificări, alegătorii din aceste zone vor avea nevoie de declarații pe propria răspundere din care să rezulte scopul deplasării.

„În perioada 5-7 decembrie 2020, persoanele care se vor deplasa în/din localitățile/zonele carantinate în vederea exercitării dreptului la vot ori pentru a-și îndeplini atribuțiile de membri implicați în organizarea procesului electoral, vor fi obligate să aibă asupra lor o declarație pe propria răspundere care să cuprindă fie motivul exercitării dreptului de vot, fie mențiunea cu privire la calitatea de persoană implicată în organizarea procesului electotral”, se arată în documentul transmis de șeful DSU către Biroul Electoral Central.

În același document se arată că ordinele șefului Departamentului pentru Situații de Urgență privind instituirea carantinei zonale conțin și prevederi ce reglementează exercitarea dreptului la vot.