Evenimentul Zilei > Politica > Alegeri în pandemie. Orban a făcut anunțul așteptat de toți românii. S-a hotărât!
Alegeri în pandemie. Orban a făcut anunțul așteptat de toți românii. S-a hotărât!

Alegeri în pandemie. Orban a făcut anunțul așteptat de toți românii. S-a hotărât!

Alegătorii din localitățile și zonele carantinate nu vor avea nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a merge la vot, la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Premierul Ludovic Orban a declarat că dreptul la vot nu poate fi îngrădit, nici măcar în zonele carantinate, în actualul context epidemiologic, astfel că oricine poate merge la secția de vot fără să aibă nevoie de o declarație pe propria răspundere.

„Exercitarea dreptului de vot trebuie să fie neîngrădită şi în zonele de carantinare. Orice cetăţean, chiar dacă este într-o localitate care este temporar sub carantină are libertatea de a se duce la secţia de vot şi să voteze, fără să dea declaraţii. E ziua votului, toată lumea ştie că oamenii merg să-şi exercite dreptul de vot. Avem CNSU în cursul zilei de mâine, înainte de şedinţa de guvern, după care în şedinţa de guvern vom transpune propunerea CNSU în modificarea hotărârii de guvern privind starea de alertă”, a declarat premierul Ludovic Orban.

El a precizat că această măsură se va aplica în comunitățile carantinate, iar nu cetățenilor aflați în carantină sau în izolare la domiciliu din cauză că au fost depistați pozitiv la testarea pentru infecția cu noul coronavirus.

„Să nu se înţeleagă că cei care sunt carantinaţi pot să se ducă să voteze. Cei care sunt carantinaţi ca urmare a unei decizii a direcţiei de sănătate publică trebuie să stea la domiciliul sau la locaţia la care şi-au stabilit carantina. Ei îşi vor putea exercita dreptul de vot prin urna mobilă. Trebuie să solicite biroului electoral al secţiei de votare deplasarea urnei mobile speciale şi se va deplasa urna mobilă specială pentru ca persoanele izolate, carantinate să poată să îşi exercite dreptul de vot”, a subliniat Ludovic Orban.

BEC a cerut ridicare restricțiilor în ziua votului

Lămuririle premierului vin la câteva ore după ce Biroul Electoral Central (BEC) a solicitat CNSU ridicarea restricțiilor de circulație pentru persoanele din zonele carantinate, în ziua alegerilor parlamentare, astfel încât să permită acestora să se deplaseze la secțiile de votare.

Inițial, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a transmis Biroului Electoral că cetățenii din localitățile aflate în carantină vor avea nevoie de declarație pe propria răspundere din care să rezulte scopul deplasării.

„În perioada 5-7 decembrie 2020, persoanele care se vor deplasa în/din localitățile/zonele carantinate în vederea exercitării dreptului la vot ori pentru a-și îndeplini atribuțiile de membri implicați în organizarea procesului electoral, vor fi obligate să aibă asupra lor o declarație pe propria răspundere care să cuprindă fie motivul exercitării dreptului de vot, fie mențiunea cu privire la calitatea de persoană implicată în organizarea procesului electotral”, se arată în documentul transmis de șeful DSU către Biroul Electoral Central.