Evenimentul Zilei > Politica > Orban o atacă năucitor pe Dăncilă. „Este invidioasă că nu poate ajunge la Casa Albă nici măcar în vizită”
Orban o atacă năucitor pe Dăncilă. „Este invidioasă că nu poate ajunge la Casa Albă nici măcar în vizită”

Orban o atacă năucitor pe Dăncilă. „Este invidioasă că nu poate ajunge la Casa Albă nici măcar în vizită”

Preşedintele PNL Ludovic Orban a afirmat la şedinţa conducerii formaţiunii politice, care a avut loc luni, că premierul Dăncilă este invidioasă că nu poate ajunge la Casa Albă nici măcar în vizită.

De asemenea, Orban a mai spus că în acest moment nu există în ţară, niciun proiect major de infrastructură, iar Dăncilă se plimbă cu elicopterul.

„În timp ce Vasilica Viorica Dăncilă se plimbă ca Vodă în lobodă, cu elicopterul prin țară, milioane de români sunt blocați în trafic, pe orice traseu pe care vor să se deplaseze, în țară. Guvernul este iresponsabil pentru modul în care a tratat marile proiecte de infrastructură. La ora actuală, niciun proiect major de infrastructură, indiferent că el este finanțat din fonduri europene sau beneficiază de altă formă de finanțare, nu a fost lansat de actuala guvernare.

Tragem un semnal de alarmă, în ceasul al doisprezecelea, România riscă să piardă minim 10 miliarde de euro din banii europeni la care are dreptul, în cadrul exercițiului financiar 2014 – 2020. Există riscul major ca nivelul absorbției pe acest al doilea exercițiu financiar bugetar să fie mai mic decât gradul de absorbție pe primul exercițiu financiar bugetar 2007 – 2013.

Proiecte majore de infrastructură, pentru care există finanțare europeană, sunt ținute blocate de actuala guvernare. Tronsonul de autostradă Sibiu – Pitești, Autostrada Unirii, Târgu Mureș – Iași – Ungheni , în care, deși Comisia Europeană și-a arătat clar disponibilitatea de finanțare a studiului de fezabilitate și finanțarea ulterioară a proiectului, Guvernul a găsit de cuviință să facă cel mai rău lucru, și anume, să rezilieze inclusiv contractul care era privitor la realizarea studiului de fezabilitate.

Tronsonul de autostradă Comarnic – Brașov, legătura între Târgu Mureș și granița de Vest, la Borș, Târgu Mureș – Borș. Tronsoane care au început și care bat pasul pe loc, cum sunt tronsonul de autostradă Lugoj – Deva. De asemenea, tronsonul de autostradă de la Turda până la Sebeș. Toate sunt blocate, întârziate iar Guvernul acesta parcă își dorește să nu construiască infrastructură modernă de transport”, a spus Orban.

Totodată, şeful liberalilor, a mai spus că nici în domeniul feroviar situaţia nu este mai bună.

„Același lucru îl găsim în domeniul feroviar, în care niciun proiect major de modernizare a infrastructurii feroviare, pe coridorul pan-european de la Constanța până la Curtici, nu a demarat deși și aici avem fonduri europene, miliarde de euro la dispoziție pentru finanțarea acestor lucrări de modernizare,  care pot să aducă traficul feroviar la standarde europene. Nu mai vorbim de blocarea lucrărilor de asigurare a navigabilității Dunării și de neutilizarea fondurilor europene pentru toate celelalte proiecte de infrastructură majoră.

Tragem un semnal de alarmă în ceasul al doisprezecelea și somăm Guvernul să accelereze toate procedurile privitoare la absorbția de fonduri europene. După ce ne-au mințit la elaborarea bugetului că vor absorbii miliarde în decursul acestui an, Guvernul recunoaște în rectificarea bugetară că nivelul absorbției o să fie sub nivelul prognozat, deoarece la rectificare au recunoscut, scăzând veniturile care provin din decontările de la nivelul Comisiei Europene a fondurilor europene alocate pentru proiectele din România cu o sumă de peste 1 miliard.

Treziți-vă, pentru că altfel riscăm să pierdem miliarde de euro, peste zece miliarde de euro, bani care pot fii folosiți pentru o infrastructură modernă, pentru spitale regionale, care pot să fie folosiți pentru modernizarea instituțiilor de învățământ, mai ales a instituțiilor de învățământ cu caracter profesional și a liceelor tehnice. Acești bani pot fi folosiți pentru creșterea competitivității firmelor românești pentru cercetare, inovare, dezvoltare și din păcate, în momentul de față, Guvernul își bate joc de banii europeni și îi ține blocați la intrarea în România”, a precizat Orban.

În acelaşi context, Orban a cerut demisia ministrului Daea, deoarece susţine că „este un mincinos”

„De asemenea, solicit oficial demisia lui Daea pentru că este un mincinos și pentru că acest lucru a fost relevat de DG Agri, care i-a solicitat în mod expres să rectifice datele privind producțiile agricole pe 2018. Deoarece, datele prezentate sunt date umflate cu pompa, sunt date mincinoase, date care nu corespund cu producția agricolă reală a României și date care au produs inclusiv perturbări pe bursele agricole, ca urmare a raportărilor fictive, care au fost făcute de Ministerul Agriculturii condus de Daea.

De asemenea, am votat un proiect de lege propus de PNL Diaspora, care să ducă la dublarea numărului de parlamentari care reprezintă cetățenii români aflați în diaspora, în corespondență cu numărul de cetățeni români care sunt înregistrați oficial ca cetățeni români cu domiciliul în străinătate.”, a mai spus Orban.

Potrivit lui Orban, în coaliţia de guvernare sunt tensiuni importante. În acest context, Orban cere conducerii PNL şă depună o moţiune de cenzură împotriva Guvernului.

„Premierul Viorica Dăncilă spunea că președintele Iohannis nu s-a consultat înainte de a pleca în Statele Unite, înainte de întâlnirea cu Donald Trump. În trecut, de asemenea, președintele a primit observații că nu a primit mandat din partea Parlamentului, în 2017. Cum priviți aceste critici?)

În conformitate cu Constituția României și cu deciziile Curții Constituționale, cel care conduce politica externă a României este președintele României. Probabil, doamna Dăncilă este invidioasă că nu poate să ajungă la Casa Albă, nici măcar la programul de vizitare turistică a  Casei Albe, în timp ce președintele României este, iată, la a doua întâlnire oficială cu președintele Statelor Unite ale Americii.

Președintele Iohannis nu are nevoie să se consulte cu doamna Dăncilă privitor la liniile de politică externă, pentru că aceste linii de politică externă, consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, consolidarea poziției de stat membru al Uniunii Europene cu un cuvânt greu și cu influență la nivel european pentru România, parteneriatul în cadrul NATO sunt linii de politică externă care sunt susținute de președintele României, sunt susținute de cetățenii români și reprezintă direcții fundamentale de politică externă pe care președintele Klaus Iohannis le-a susținut sistematic.

Cel mult, doamna Dăncilă ar trebui să rezolve niște probleme care au fost provocate chiar de domnia sa ca premier, de exemplu să abroge OUG 114, cel puțin prevederile din OUG 114 care atacă societățile din energie și care riscă să afecteze investitorii importanți în domeniul energiei, care pot să aibă un impact extrem de favorabil asupra dezvoltării economice a României.

Toate prevederile care riscă să naționalizeze Pilonul doi de pensii, toate prevederile care afectează sistemul financiar-bancar și în general, toate prevederile din OUG 114, inclusiv acel fantomatic fond de dezvoltare și  de investiții aflat la dispoziția Comisiei de Prognoză, care este un alter ego al CNAIR în materie de contractare de proiecte de infrastructură și  în alte domenii de activitate.

(Domnule președinte, electoratul PNL nu este dezamăgit de faptul că partidul nu are o strategie ofensivă pentru a putea prelua guvernarea în acest context?)

Strategia Partidului Național Liberal a fost o strategie de atac sistematic a actualei puteri iar obiectivul nostru este să punem punct acestei guvernări și ne-am manifestat în acest sens”, a conchis Ludovic Orban.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: