Evenimentul Zilei > International > Premierul Viktor Orban instaurează dictatura constituţională în Ungaria
Premierul Viktor Orban instaurează dictatura constituţională în Ungaria

Premierul Viktor Orban instaurează dictatura constituţională în Ungaria

Supranumit "Chavez al Europei Centrale", premierul ungar şi-a văzut visul de putere cu ochii. Legea fundamentală care îi oferă controlul asupra instituţiilor statului a intrat în vigoare.

Intrarea în vigoare, la 1 ianuarie, a noii şi controversatei Constituţii consfinţeşte ceea ce criticii premierului Viktor Orban numesc "orbanizarea" Ungariei.
Acuzat că sub minează democraţia şi supranumit de opoziţie "Chavez al Europei Centrale", potrivit cotidianul francez "Le Figaro", şeful guvernului de la Budapesta a reuşit să pună mâna pe mai toate pârghiile puterii în doar 18 luni.
Asta graţie majorităţii parlamentare de două treimi de care dispune formaţiunea sa, Fidesz, fapt ce i-a permis să schimbe radical legislaţia, inclusiv Legea fundamentală a ţării.
Perpetuarea puterii partidului unic
Fostul premier belgian Guy Verhofstadt, în prezent preşedinte al liberalilor din Parlamentul European, a spus recent despre Constituţia Ungariei că este "calul troian al unui sistem autoritar, fondat pe principiul perpetuării puterii unui singur partid".
Iar transformările legislative din ultimele 18 luni confirmă "diagnosticul": titularii posturilor importante din aparatul de stat (economie, justiţie, poliţie, armată) au mandate de 9 sau 11 ani, mass-media sunt supervizate de un Consiliu condus de un apropiat al premierului, opoziţia socialistă este considerată responsabilă pentru crimele regimului comunist, iar noua lege electorală avantajează categoric Fidesz.
Constituţia îi oferă premierului puteri sporite şi în economie şi finanţe. Legea stabilităţii bugetare înscrie în Legea fundamentală cota unică de 16%.
Practic, un viitor guvern fără o majoritate parlamentară de două treimi nu va putea adopta măsuri fiscale în regim de urgenţă în cazul în care criza economică ia amploare.
Constituţia mai prevede crearea unui Consiliu bugetar, format din trei membri numiţi de şeful guvernului. Consiliul îşi va putea folosi dreptul de veto pentru a respinge proiectul de buget.
Guvernul şi-a sporit influenţa şi asupra Băncii Centrale. Astfel, adjuncţii guvernatorului nu vor mai fi aleşi de acesta, ci desemnaţi de însuşi premierul Viktor Orban.
Fără căsătorii între homosexuali
Legea fundamentală reglementează şi viaţa privată, decretând că embrionul este o fiinţă umană încă de la debutul sarcinii şi alimentând temerile opoziţiei şi societăţii civile privind dreptul la avort.
De asemenea, textul con stituţional stipulează că o căsătorie nu poate avea loc decât între un bărbat şi o femeie, excluzând astfel mariajele între persoane de acelaşi sex.
REACŢII
SUA şi Uniunea Europeană sunt îngrijorate
Cu câteva zile înainte de intrarea în vigoare a noii Constituţii, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, i-a trimis o scrisoare lui Viktor Orban, în care îşi exprima îngrijoarea faţă de viitorul instituţiilor democratice din fosta ţară comunistă.
Potrivit paginii electronice a postului "Vocea Americii", Clinton i-a cerut lui Orban să dea dovadă de un "angajament real" pentru respectarea independenţei justiţiei şi a libertăţii presei.
De la Bruxelles, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că forul comunitar "va evalua impactul juridic" al reformei constituţionale din Ungaria. Acesta a reamintit că oficialii europeni şi-au reiterat îngrijorările privind deciziile autorităţilor de la Budapesta.
Luna trecută, preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, i-a cerut personal lui Orban, într-o scrisoare, să renunţe la controversatele proiecte de reformă a Băncii Centrale.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: