”Am făcut o observaţie legată de faptul că e, aşa, o dublare a măsurilor care sunt luate de către Guvern prin proiecte de lege care de multe ori au acelaşi conţinut, cum e proiectul de lege care a fost trimis de preşedintele Iohannis. Pentru că proiectul de lege a fost adoptat în condiţiile în care Guvernul adoptase cu mult timp înainte ordonanţa 30, modificată prin ordonanţa 32, iar în dezbaterea Parlamentului era legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă.

Practic, a fost, aşa, o dublare a procesului de legiferare. (…) E preferabil să se dezbată ordonanţele de urgenţă pe care le emitem, actele normative pe care le emitem, ca guvern, şi pe care chiar le adoptăm sub regimul urgenţei, pentru că erau absolut necesare”, a precizat Orban, într-un interviu la postul Antena 3.

Orban explică faptul că Parlamentul nu trebuie să legifereze ”în paralel”, ci să îmbunătăţească măsurile trimise de Guvern. ”Cred că Parlamentul poate să îmbunătăţească, dacă consideră că are elemente de îmbunătăţire a măsurilor pe care le-am luat, dar nu să legifereze în paralel. La asta m-am referit, în special, când am vorbit despre legiferare. (…)

Noi am emis o ordonanţă de urgenţă pentru a prelungi mandatele aleşilor locali şi Parlamentul a iniţiat un proiect de lege, în paralel, de prelungire a mandatului aleşilor locali, adăugând însă suplimentar, prin proiectul de lege, că data alegerilor locale se stabileşte prin lege de către Parlament”, a detaliat premierul, în cadrul aceluiași interviu.

Când vor fi alegeri locale

Ludovic Orban a vorbit și despre data alegerilor locale care ar fi trebuit să aibă loc la începutul verii. Potrivit acestuia, ar fi posibilă organizarea de alegeri locale la sfârşitul lunii septembrie sau la începutul lunii octombrie. Este posibil să fie nevoie și de introducerea unor măsuri speciale în ce priveşte organizarea alegerilor.

”E posibil să avem şi alte alegeri, dar în mod evident noi nu putem reglementa schimbarea sistemului electoral prin ordonanţă de urgenţă. Ne-am ferit de această reglementare. Aici, dacă e, să se introducă votul electronic sau prin corespondenţă, inclusiv în interiorul ţării, depinde în mare măsură de decizia Parlamentului”, a mai spus premierul la Antena 3.