Ora de vară 2022. S-a aflat când se schimbă ora în România! Noaptea când vom dormi mai puțin

Ora de vară 2022. S-a aflat când se schimbă ora în România! Noaptea când vom dormi mai puțin Sursa foto: Newlight | Dreamstime.com

În curând, se va face trecerea la ora de vară 2022. Dacă în prezent funcționăm conform programului stabilit odată cu trecerea la ora de iarnă, când ceasurile au fost date înapoi cu o oră în noaptea de 30 spre 31 octombrie, peste circa o săptămână vom dormi mai puțin. Din cauza devansării ceasurilor, zilele vor fi mai lungi. Oamenii se pot simți mai agitați sau mai obosiți decât de obicei, însă asta până în momentul în care va avea loc acomodarea organismului la noul program.

Ora de vară 2022. Ultimul weekend din luna martie aduce o schimbare a acelor ceasurilor - urmează schimbarea orei, fenomen cunoscut și sub denumirea „ora de vară” în mai multe regiuni ale lumii, dintre care Statele Unite, Canada, Australia, Marea Britanie, țările Uniunii Europene și alte câteva state.

Ora de vară 2022. Când va avea loc devansarea ceasurilor

Întunericul va cădea la o oră mai târzie în ultima duminică din luna martie. Punerea în aplicare tipică a orei de vară constă în devansarea ceasurilor cu o oră-primăvară („spring forward”) și în retragerea ceasurilor cu o oră-toamnă („fall back”) pentru a reveni la ora standard.

Drept urmare, există o zi de 23 de ore la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii și o zi de 25 de ore în toamnă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În noaptea de 26 spre 27 martie, ora 03.00 va deveni ora 04.00, potrivit capital.ro, iar oamenii vor dormi, astfel, mai puțin.

Ora de vară 2022. Cum combatem stresul și nervozitatea

Medicii au câteva recomandări pentru a depăși neplăcerile cauzate de fenomenul de trecere la ora de vară. Printre ele se numără scăderea vigilenței, care este periculoasă mai ales pentru șoferi.

De asemenea, populația se va putea confrunta cu dificultăți când se va trezi din somn, dimineața, ceea ce va conduce la manifestarea unei stări de nervozitate.

Schimbarea orei ne poate face să ne simțim mai obosiți și duce adesea la creșterea nivelului de stres. De aceea, este recomandat să ne trezim la aceeași oră. Doar așa putem păstra sincronizarea ceasului biologic.

Ora de vară 2022. Cum ne putem odihni mai bine

În acest context, cadrele medicale recomandă oamenilor să facă sport, să petreacă mai mult timp în aer liber și, de asemenea, să nu adoarmă cu ochii la TV sau în telefon.

De altfel, nu este o noutate că specialiștii atrag deseori atenția că fanii dispozitivelor electronice ar trebui să întrerupă activitatea pe acestea cel puțin cu o oră înainte să adoarmă, timp în care ar putea lectura o carte.

Ora de vară 2022. Rămâne fenomenul permanent?

În altă ordine de idei, nu se știe dacă anul viitor țările europene vor mai face trecerea la ora de iarnă. La această situație s-a ajuns după ce oficialii Comisiei Europene (CE) au anunțat că fiecare țară din UE are opțiunea de a renunța la schimbarea orei. Autoritățile naționale au rectificat, însă, decizia.

„România și alte state trebuiau să decidă dacă vor adopta această măsură. România a decis că, deocamdată, să nu adopte această măsură și procesul este blocat în momentul ăsta la nivel european”, a spus europarlamentarul PSD Victor Negrescu, în octombrie 2021.