Ora de iarnă 2021. Ce s-a întâmplat cu schimbarea orei? Avem ultimele informații
- Daniel Teodoreanu
- 28 octombrie 2021, 00:28
Așa cum s-a tot scris în ultimele săptămâni, până la ora de iarnă 2021 au mai rămas doar câteva zile. În comparație cu anul 2020, în 2021 a fost ales alt weekend pentru trecerea la ora de iarnă. Astfel, dacă anul trecut am schimbat ora în noaptea de 24 spre 25 octombrie, în prezent vom da ceasurile înapoi cu o oră în noaptea de 30 spre 31 octombrie (de la ora 4:00 la ora 3:00). . Mulți români au aflat deja că aceasta va fi cea mai lungă zi din an (25 de ore), dar și că din cauza acestei schimbări, se vor simți mai obosiți și mai agitați. Totuși, nu foarte mulți cunosc cum s-a ajuns la ora de vară și la ora de iarnă de-a lungul anilor.
Ora de iarnă 2021. Mai mult somn
Cei care au căutat pe Google informații despre ora de iarnă 2021 au aflat că vor avea avea mai multe ore pentru odihnă. Chiar și așa, asta nu înseamnă că dispoziția lor va fi mai bună. Ora de iarnă lasă urme asupra oricui.
Diferențele se simt în funcție de persoană. Dacă pentru unii dintre noi, trecerea la ora de iarnă reprezintă un coșmar când vine vorba despre adaptarea la noul program, pentru alții, ora de iarnă nici nu este remarcată.
Mare atenție mai departe: când vorbim despre trecerea la ora de iarnă 2021, trebuie să fim atenți la faptul că un mare pericol amenință milioane de români. Mai departe, trebuie să fim conștienți că schimbarea orei, indiferent că înseamnă ora de vară sau ora de iarnă, ne poate provoca dereglări hormonale și ne poate crește nivelul stresului.
Cum combatem ora de iarnă
Medicii au câteva recomandări pentru a depăși neplăcerile cauzate de ora de iarnă. Printre ele se numără scăderea vigilenței, care este periculoasă mai ales pentru șoferi. De asemenea, vom avea dificultăți când ne vom trezi dimineața, iar asta ne va crea o stare de nervozitate.
Prin urmare, ar fi ideal dacă am reuși să ne culcăm mai devreme. După aceea, ar fi perfect dacă am reuși să ne trezim la aceeași oră. Medicii susțin că așa putem păstra sincronizarea ceasului biologic.
Mai mult, chiar înainte de somn ar fi bine să avem o anumită rutină. Ce înseamnă asta? Putem citi o carte, putem face un duș fierbinte sau putem asculta piesele favorite. La capitolul activități interzise în celebrul weekend cu ora de iarnă regăsim evitarea cafelelor înainte de somn. Nu este bine nici dacă vom consuma ciocolată.
Schimbarea orelor de vară și de iarnă
Amintim că odată cu finalul perioadei în care la putere a fost ora de vară, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Astfel, conform almanac.com, vom avea mai multă lumină în diminețile întunecate de toamnă și iarnă. Așadar, de la ora de vară s-a ajuns și la noțiunea de oră de iarnă. Mai departe vom afla istoria „economisirii luminii zilei″ și de ce o respectăm și azi.
Ora de vară (DST - Daylight Saving Time) se referă la practica de a devansa ceasurile cu o oră față de ora standard în timpul lunilor de vară și de a le schimba din nou la loc în toamnă.
Ideea generală este că acest lucru ne permite tuturor să folosim mai bine lumina naturală a zilei. Astfel, mutarea ceasurilor înainte cu o oră primăvara (n.r. – trecerea la ora de vară) ne oferă mai multă lumină în timpul serilor de vară.
De celalată parte, mutarea ceasurilor înapoi cu o oră toamna (n.r. – trecerea la ora de iarnă) ne oferă mai multă lumină în timpul dimineților de iarnă. Cu toate acestea, DST are mulți detractori.
Ora de vară în România
În România. ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie (ora 03:00 devine 04:00) și în ultima duminică din octombrie (ora 04:00 devine 03:00).Pentru a-și aminti în ce direcție să își regleze ceasurile, oamenii folosesc adesea expresia „primăvară înainte, toamnă înapoi″.
„În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial. Referitor la acest aspect, regina Maria nota în jurnalul său, la 5/18 iulie 1917:
«De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială.»
După război s-a renunțat la folosirea orei de vară, aceasta fiind reintrodusă în 1932, din aceleași rațiuni economice. Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale).
Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.
Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979. Prezenta regulă este în vigoare din 1997; până atunci s-au mai aplicat următoarele reguli:
1979 - 1983: prima duminică din aprilie, ora 00:00 (-> 01:00) - ultima duminică din septembrie, ora 01:00 (-> 00:00) (cu excepția anului 1979, când ora de vară a început pe 27 mai);
1984 - 1996: ultima duminică din martie, ora 00:00 (-> 01:00) - ultima duminică din septembrie, ora 01:00 (-> 00:00), se arată pe ro.wikipedia.org.
Ora de vară. Lecția de istorie
Conform sursei citate, "Un proiect economic" al lui Benjamin Franklin, scris în 1784, este cea mai veche propunere de economisire a luminii zilei. Avea un ton fantezist, susținând legi care să-i oblige pe cetățeni să se trezească în zori pentru a economisi cheltuielile cu lumina lumânărilor. Franklin a fost unul din fondatorii Statelor Unite ale Americii. De asemenea, acesta a fost diplomat, om de știință, inventator, filosof, profesor și om politic.
„În fiecare dimineață, de îndată ce răsare soarele, toate clopotele din fiecare biserică să fie puse să sune; iar dacă acest lucru nu este suficient, să se tragă cu tunul pe fiecare stradă pentru a-i trezi pe leneși în mod eficient... Obligați un om să se trezească la patru dimineața, și este probabil că se va culca de bunăvoie la opt seara″, propunea Benjamin Franklin.
Adevăratul fondator al DTS?
Primul susținător adevărat al orei de vară a fost un englez pe nume William Willet. Constructor londonez, acesta a conceput ideea în timp ce își călărea calul într-o dimineață din 1907.
El a observat că obloanele caselor erau bine închise, deși soarele răsărise. În "The Waste of Daylight", manifestul campaniei sale personale de economisire a luminii, Willet a scris:
„Toată lumea apreciază serile lungi și luminoase. Toată lumea deplânge micșorarea lor pe măsură ce zilele devin mai scurte; și aproape toată lumea a exprimat regretul că lumina aproape clară și strălucitoare a unei dimineți timpurii în timpul lunilor de primăvară și de vară este atât de rar văzută sau folosită...
Faptul că până la 210 ore de lumină naturală sunt irosite în fiecare an, din toate punctele de vedere, este un defect al civilizației noastre. Anglia să recunoască și să remedieze acest lucru.″
Willet a cheltuit o mică avere făcând lobby pe lângă oamenii de afaceri, membri ai Parlamentului și Congresului SUA pentru a devansa ceasurile cu 20 de minute în fiecare dintre cele patru duminici din aprilie (n.r. – ora de vară) și pentru a inversa procesul în duminicile consecutive din septembrie (n.r. – ora de iarnă).
Dar propunerea sa a fost întâmpinată cu multe remarci ironice. Mulți s-au opus din motive morale, numind această practică păcatul de a „minți″ cu privire la ora adevărată.
Ora de vară și Primul Război Mondial
Atitudinile s-au schimbat după izbucnirea Primului Război Mondial. Atunci a ieșit în evidență necesitatea de a conserva cărbunele folosit pentru încălzirea locuințelor. Germanii au fost primii care au adoptat în mod oficial sistemul de prelungire a luminii în 1915, ca măsură de economisire a combustibilului în Primul Război Mondial.
Acest lucru a dus la introducerea în 1916 a orei de vară britanice. De la 21 mai la 1 octombrie, ceasurile din Marea Britanie au fost devansate cu o oră. Statele Unite au urmat-o în 1918, când Congresul a adoptat Standard Time Act, care a stabilit fusurile orare.
Totuși, acest lucru s-a întâmplat pe fondul unei mari opoziții publice. Un comitet al Congresului american a fost înființat pentru a investiga beneficiile orei de vară. Mulți americani au considerat această practică drept o încercare absurdă de a-i face pe cei care dorm târziu să se trezească mai devreme.
Alții au considerat că era nefiresc să se respecte „ora ceasului″ în loc de „ora Soarelui″. Un editorialist din Saturday Evening Post a oferit această alternativă: „De ce să nu salvăm vara făcând ca luna iunie să înceapă la sfârșitul lui februarie?″.
Chestiunea a căpătat un nou sens în aprilie 1917, când președintele Woodrow Wilson a declarat război. Dintr-o dată, conservarea energiei a devenit de o importanță capitală și au fost lansate mai multe eforturi pentru a obține sprijinul publicului pentru schimbarea ceasurilor.
Un grup numit Convenția națională pentru economisirea luminii de zi a distribuit cărți poștale care îl arătau pe Unchiul Sam ținând în mână o sapa de grădină și o pușcă, întorcând înapoi acele unui ceas de buzunar uriaș.
Fermierii n-au vrut schimbarea orei
Experimentul cu ora de vară a durat doar până în 1920, când legea a fost abrogată din cauza opoziției fermierilor de lapte (vacile nu sunt atente la ceasuri).
Nu mai puțin de 28 de proiecte de lege de abrogare a orei de vară au fost introduse în Congres, iar legea a fost eliminată din cărți. Americanii au tolerat ora de vară timp de aproximativ șapte luni.
Subiectul a revenit în discuție abia după atacul de la Pearl Harbor, la 7 decembrie 1941, iar Statele Unite au intrat din nou în război. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ora de vară a fost impusă din nou (de data aceasta pe tot parcursul anului) pentru a economisi combustibil.
Ceasurile au fost setate cu o oră înainte pentru a economisi energie. După război (care s-a încheiat odată cu capitularea definitivă a Japoniei, la 2 septembrie 1945), ora de vară a început să fie folosită alternativ în diferite state, începând și terminând în zilele pe care le alegeau.
Diferențe și nepotriviri
Respectarea inconsecventă a fusurilor orare între statele americane a creat o confuzie considerabilă în ceea ce privește serviciile de transport cu autobuzul și trenul. Pentru a remedia situația, Congresul a adoptat în 1966 Legea privind ora uniformă, stabilind utilizarea consecventă a orei de vară în Statele Unite.
Astfel, ceasurile urmau să fie date înainte cu o oră în ultima duminică din aprilie (trecerea la ora de vară) și înapoi cu o oră în ultima duminică din octombrie (trecerea la ora de iarnă).
Aceasta a fost regula, dar unele legislaturi au făcut excepție prin intermediul unei lacune din lege. Locuitorii din Hawaii și cea mai mare parte din Arizona nu și-au schimbat ceasurile. Locuitorii din Indiana, care se află la jumătatea fusului orar estic și central, au fost foarte divizați în privința orei de vară. Așadar, unele comitate au folosit-o, altele nu.
Ora de vară în prezent
În 1986, Congresul SUA a aprobat un proiect de lege pentru a mări perioada de aplicare a orei de vară, mutând începutul acesteia în prima duminică din aprilie. Scopul era de a economisi petrolul folosit pentru generarea de electricitate - aproximativ 300.000 de barili anual. Astfel, în 2005, întregul stat Indiana a devenit cel de-al 48-lea stat care a respectat ora de vară.
Actuala perioadă de vară a fost stabilită odată cu Legea despre politica energetică din 2005, care a intrat în vigoare în 2007. În prezent, majoritatea americanilor înaintează (dau ceasurile înainte și pierd o oră) în a doua duminică din martie (la ora 2:00 A.M.) și dau ceasurile înapoi (dau ceasurile înapoi și câștigă o oră) în prima duminică din noiembrie (la ora 2:00 A.M.).
Cu toate acestea, organizațiile de fermieri continuă să facă lobby în Congres împotriva acestei practici, preferând lumina zilei pentru a se ocupa de câmpurile lor și un apus de soare la ora standard pentru a-și încheia munca la o oră rezonabilă.
Fermierii resping ora de vară
Unii fermieri subliniază că ora de vară este denumită în mod înșelător. „Este un artificiu care schimbă relația dintre ora Soarelui și ora ceasului, dar nu economisește nici timp, nici lumină naturală″, a spus Katherine Dutro, purtătoare de cuvânt al Biroului Agricol din Indiana.
Cea mai mare parte a Canadei este la ora de vară. Doar anumite porțiuni din Saskatchewan și câteva zone mici din Columbia Britanică rămân la ora standard pe tot parcursul anului.
Cu toate acestea, practica are detractorii săi. Pentru un producător canadian de păsări de curte, ora de vară sună cam așa: „Puii nu se adaptează la ceasul schimbat decât după câteva săptămâni, așa că prima săptămână din aprilie și ultima săptămână din octombrie sunt foarte frustrante pentru noi.″
Un cercetător canadian a comparat creșterea numărului de accidente de circulație cu apariția orei de vară. Alți experți insistă asupra faptului că ora suplimentară de lumină naturală reduce criminalitatea.
Începând cu martie 2021, 32 de state americane au propus proiecte de lege pentru a pune capăt practicii de schimbare a ceasurilor. Cu toate acestea, legislația poate intra în vigoare doar dacă legea federală se schimbă.