Evenimentul Zilei > Actualitate > Oprescu resuscitează cu lopata simţul civic al cetăţenilor
Oprescu resuscitează cu lopata simţul civic al cetăţenilor

Oprescu resuscitează cu lopata simţul civic al cetăţenilor

Primarul general, Sorin Oprescu, a plantat arbuşti sâmbătă, în grădiniţa unui bloc din sectorul 6, pentru a mobiliza cetăţenii să se implice în campania „Capitala creşte verde”.

Din furnicarul de jurnalişti şi directori ai Primăriei Capitalei, singurii care au lipsit au fost locatarii blocului. Aceştia au preferat să se plângă de la fereastră.

Înarmat cu o lopată şi o şepcuţă verde, Oprescu a fost ajutat mai ales de voluntarii organizaţiei Green Revolution care au plantat 2.000 de fire de arbuşti şi au ajutat la vopsirea scării de bloc. „Nu cred că bucureştenii au nevoie de un exemplu, dar îi invit să-şi aducă aminte că vor să trăiască în condiţii decente”, a spus Oprescu, remarcând că se păstrează cutuma „cinci cu mapa, doi cu sapa”.

„Am pus doi nuci şi un castan şi au fost tăiaţi când erau cam atât”, s-a plâns o locatară cu broboadă, oprită cu sacoşele în drum. Întrebată dacă acţiunea primarului va impulsiona cetăţenii să pună mâna pe cazmale, femeia a ridicat din umeri neîncrezătoare şi a răspuns evaziv că, de 49 de ani de când stă în zonă, ea e singura care face curăţenie.

Totuşi, primarul general a avut parte şi de încurajări. „În numele Asociaţiei de locatari şi al locuitorilor din cartierul Giuleşti, 90% rapidişti, vă rugăm să nu candidaţi la prezidenţie şi să rămâneţi primar încă 60 de ani”, a declamat preşedintele asociaţiei. El a profitat de ocazie şi a solicitat sprijinul primăriei în legătură cu un cetăţean care creşte în spatele blocului găini şi capre.
 
Bucureştenii, somaţi să măture trotuarul

Sorin Oprescu a atenţionat că, în urma unei dispoziţii menite să scoată simţul civic din bucureşteni, inspectorii primăriei vor începe, de astăzi, acţiuni de control şi vor lua la puricat activităţile cetăţeneşti din cartiere.
 
Potrivit dispoziţiei de pe 13 martie, primăriile de sector se vor ocupa de refacerea spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă.
 
La curăţenie sunt obligaţi să participe şi agenţii economici care ar trebui să zugrăvească faţadele, să spele geamurile şi să-şi cureţe terenurile pe care le deţin, inclusiv căile de acces, parcarea şi trotuarele aferente. La fel ar trebui să procedeze şi asociaţiile de locatari.

Febra curăţeniei ar trebui să-i cuprindă inclusiv pe angajaţii Administraţiei La curi, Parcuri şi Agrement, responsabilă cu salubrizarea din parcuri şi între ţi nerea mobilierului urban şi a zonelor florale. De asemenea, angajaţii RATB, Romtelecom, Apele Române, Administraţiei Cimitirelor şi Luxten au fost invitaţi să se îngrijească, măcar în perioada campaniei, de aspectul zonelor în care îşi desfăşoară activitatea.

Campania de curăţenie, iniţiată de organizaţia Green Revolution, se derulează în perioada 15 martie-15 aprilie, când 100 de blocuri şi 100 de spaţii verzi vor fi reamenajate.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: