Evenimentul Zilei > Social > Omagiu pentru Ivan Patzaichin. Faleza Dunării din Tulcea i-ar putea purta numele
Omagiu pentru Ivan Patzaichin. Faleza Dunării din Tulcea i-ar putea purta numele

Omagiu pentru Ivan Patzaichin. Faleza Dunării din Tulcea i-ar putea purta numele

Primăria municipiului Tulcea solicită reprezentanților Consiliului Județean Tulcea ca faleza Dunării să poarte numele celui mai mare canoist român, Ivan Patzaichin, în semn de omagiu față de cel care urmează să fie înmormântat cu onoruri militare.

Primăria municipiului Tulcea vrea să aducă un omagiu pentru multiplul campion olimpic la canoe, Ivan Patzaichin. Astfel, faleza Dunării ar putea să poarte numele canoistului român. „Ivan Patzaichin, cel mai bun ambasador al Deltei, a cultivat dragostea pentru sport şi natură, bunul simţ, modestia şi altruismul. Avem datoria să redăm Deltei aceste valori”, și-a început scrisoarea către CJ Tulcea, primarul Ștefan Ilie.

Omagiu pentru cel mai mare canoist român. Faleza Dunării i-ar putea purta numele

„Faleza este locul de plecare spre Delta lui Ivan, de aceea, în mod firesc, acest loc reprezentativ pentru oraşul nostru trebuie să îi poarte numele. Vă propun elaborarea unui proiect de hotărâre, iniţiat de toţi consilierii judeţeni, pentru atribuirea denumirii Faleza Ivan Patzaichin”, se arată în scrisoarea adresată de primarul Ştefan Ilie conducerii CJ şi inclusă în comunicatul de presă.

Luni, la sediul clubului Dinamo, unde se află toate trofeele câștigate de canoistul român, a fost depus trupul neînsuflețit al  „campionului cu pagaia ruptă”, unde apropiații îi aduc ultimele omagii. Ivan Patzaichin va fi înmormântat cu onoruri militare.

Personalitatea lui Ivan Patzaichin, elogiată în presa internațională

Agenția DPA scrie că multiplul campion olimpic la canoe, Ivan Patzaichin a avut mare succes şi ca antrenor. Patzaichin a fost unul dintre cei mai celebri sportivi români, scriu jurnaliștii de la agenția de presă din Germania (DPA).

„El a avut mare succes şi ca antrenor, sportivii pregătiţi de el câştigând în total 150 de medalii la Jocurile Olimpice şi la Campionatele Mondiale şi Europene”, scrie agenţia germană.

Ivan Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles). În palmaresul sportivului se mai regăsesc trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen).

Fostul mare sportiv mai are în palmaresul său alte 22 de medalii la Campionatele Mondiale, multe din aur și argint.

De asemenea, Agenția France Press (AFP) scrie că Ivan Patzaichin s-a născut într-un sat din Delta Dunării, Mila 23, și că a fost obișnuit cu apa de mic copil. Jurnaliștii francezi mai scriu că fostul sportiv nu a uitat de unde a plecat și că a contribuit la transformarea localităţii sale natale „într-o pepinieră de campioni”.

„Născut la Mila 23, în Delta Dunării (sud-est), el a contribuit la transformarea acestui cătun de pescari într-o pepinieră de campioni: inspiraţi de exemplul său, sute de tineri au luat vâslele şi pagaiele şi circa douăzeci dintre ei au devenit campioni olimpici, mondiali sau europeni. În ultimii ani, Ivan Patzaichin s-a implicat în numeroase proiecte sportive şi de mediu şi a iniţiat mai ales demersuri în vederea construirii unei piste olimpice ecologice în Delta Dunării”, scrie AFP.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: