Obiceiul banal care ne ajută să trăim mai mult. Ultimele studii confirmă rezultatele

Obiceiul banal care ne ajută să trăim mai mult. Ultimele studii confirmă rezultateleMulțime. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un studiu american arată că persoanele optimiste sunt mai puțin stresate, ajung să fie mai sănătoase la bătrânețe și trăiesc mai mult. Din păcate, alte cercetări arată că natura umană nu este înclinată spre optimism.

Să rămânem optimiști în vremurile de astăzi poate fi extrem de greu, dar ar trebui să facem eforturi pentru că ne-ar putea prelungi viața.

Cercetătorii de la Universitatea din Boston au descoperit că oamenii optimiști trăiesc mai mult și sunt mai sănătoși, deoarece nu sunt la fel de stresați ca persoanele pesimiste.

„Se știe că stresul are un impact negativ asupra sănătății noastre. Privind dacă oamenii optimiști gestionează diferit factorii de stres de zi cu zi, descoperirile noastre adaugă cunoștințe despre modul în care optimismul poate promova sănătatea pe măsură ce oamenii îmbătrânesc”, a explicat dr. Lewina Lee, cercetătorul care a condus studiul, citată de dailymail.co.uk..

Stresul este gestionat mai bine

Există studii anterioare care arată o legătură între optimism și sănătate la bătrânețe, dar până acum nu s-a găsit o explicație exactă a modului în care optimismul poate afecta sănătatea.

„Acest studiu testează o posibilă explicație, evaluând dacă oamenii mai optimiști gestionează stresul zilnic mai constructiv și, prin urmare, se bucură de o bunăstare emoțională mai bună”, a mai explicat medicul.

Echipa de cercetători a urmărit 233 de bărbați în vârstă pe o perioadă îndelungată. La începutul studiului, bărbații au completat un chestionar pentru a-și evalua nivelul de optimism.

Optimismul alungă stările negative

Timp de opt ani, bărbații au fost chestionați periodic despre factorii de stres zilnic și despre starea lor de spirit. Rezultatele au arătat că bărbații mai optimiști au raportat mai puțini factori de stres, ceea ce nu avea legătură cu starea lor pozitivă mai mare, dar au explicat nivelurile lor mai scăzute de dispoziție negativă.

„Optimismul poate păstra bunăstarea emoțională în rândul adulților în vârstă prin angajarea strategiilor de reglare a emoțiilor care apar relativ devreme în procesul generator de emoții“, au concluzionat cercetătorii. Deși studiul s-a concentrat pe bărbați în vârstă, cercetătorii cred că descoperirile se vor aplica și femeilor în vârstă.

Chiar dacă studiul arată că este sănătos să fim optimiști, alte cercetări susțin că pozitivitatea nu este atât de înrădăcinată în natura umană precum se credea anterior. Cercetătorii de la Universitatea din Bath au descoperit că oamenii nu sunt predispuși la optimism și că mulți dintre noi nu credem în sintagma: Totul va fi bine.

 

Ne puteți urmări și pe Google News