2022 nu va fi un an optimist. Ce se întâmplă cu uleiul și produsele lactate. Sunt cele mai mari scumpiri din ultimii 10 ani
- Sabina Popescu
- 8 ianuarie 2022, 08:01
Criza economică generată de pandemia de coronavirus lasă urme adânci la nivel mondial. Prețurile mondiale ale alimentelor s-au majorat cu 28% în anul 2021, atingând astfel cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani de zile. Speranțele specialiștilor din domeniul economic privind revenirea la condițiile de piață stabile în anul 2022 sunt slabe, potrivit agenției ONU pentru alimentație.
Cel mai ridicat nivel al prețurilor la alimente din ultimii zece ani. Acesta este verdictul oferit de specialiștii de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care monitorizează cele mai tranzacționate produse alimentare la nivel mondial. Indicele prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 125,7 puncte în anul 2021. Este vorba despre cel mai ridicat nivel din anul 2011, când experții au raportat o medie de 131,9 de puncte.
Cele mai mari scumpiri din ultimii 10 ani la alimente
Indicele lunar a scăzut ușor în luna decembrie, dar a urcat în precedentele patru luni consecutive, reflectând eșecurile recoltelor și cererea puternică din ultimul an, de pe piața mondială. Prețurile mari la alimente au contribuit la o creștere amplă a inflației, în timp ce economiile se redresează în urma crizei generate de pandemia de coronavirus.
Reprezentanții FAO au avertizat că aceste costuri mari pun în pericol populațiile mai sărace din țările care depind de importuri. În cea mai recentă actualizare a sa, agenția alimentară s-a arătat rezervată în ceea ce privește posibilitatea ca presiunile asupra prețurilor să se reducă în acest an.
Ce ne rezervă anul 2022? Specialiștii nu sunt optimiști
„Dacă în mod normal se așteaptă ca prețurile ridicate să facă loc unei creșteri a producției, costul ridicat al inputurilor, pandemia globală în curs de desfășurare și condițiile climatice din ce în ce mai nesigure lasă puțin loc pentru optimism în ceea ce privește o revenire la condiții de piață mai stabile chiar și în 2022”, a spus economistul principal al FAO, Abdolreza Abbassian, în cadrul unui comunicat de presă citat de Reuters.
O creștere bruscă a prețului îngrășămintelor, legată la rândul ei de spirala prețurilor la energie, a condus la o accelerare a costului așa-numitelor inputuri folosite de agricultori pentru a produce recolte, ridicând îndoieli asupra perspectivelor de randament pentru recoltele de anul viitor.
Cum se explică ieftinirile la uleiuri vegetale și lactate în decembrie
În luna decembrie, prețurile tuturor categoriilor din indicele prețurilor alimentelor, cu excepția produselor lactate, au scăzut, iar uleiurile vegetale și zahărul au scăzut semnificativ, a declarat agenția în actualizarea lunară.
Aceasta a citat pentru scăderi o încetinire a cererii în cursul lunii, îngrijorări cu privire la impactul variantei de coronavirus Omicron și aprovizionarea din recoltele de grâu din emisfera sudică.
Cu toate acestea, toate categoriile din indice au înregistrat scumpiri semnificative pe parcursul întregului an 2021, iar indicele FAO al prețului uleiului vegetal a atins un nivel record.
Contractele încheiate pe viitor în ceea ce privește recoltele au cunoscut o tranzacționare volatilă la începutul anului 2022, piețele de semințe oleaginoase fiind tulburate de seceta din America de Sud și de inundațiile din Malaezia.
Prețurile produselor lactate și-au menținut în decembrie 2021 nivelul actual, ajutate de producția mai mică de lapte din Europa de Vest și Oceania, potrivit FAO.