Un obicei străvechi a fost șterș de pe lista de tradiții de către de un primar, în contxtul pandemiei. Mai exact, un edil din județul Arad nu mai vrea coroane funerare la înmormântări. Propunerea inedită vine din partea lui Corneliu Popi Morodan,  primarul comunei Ghioroc.

Pentru a avea „cimitire ca în Occident”, edilul le-a propus oamenilor să înlocuiască tradiţionalele coroane de flori aduse decedaţilor cu donaţii în bani, oferite de participanţi familiilor îndoliate. Pentru a-și pune în practică ideea, primarul a şi montat cutii de donaţii în toate capelele din comună.

„Asta nu înseamnă că sunt interzise coroanele, doar că vrem să nu mai ajungem în postura de a arunca sute de coroane. Recomandăm ca doar familia să aducă coroane, iar ceilalți să pună un plic cu bani și câteva cuvinte adresate familiei. Nu mai facem motivării ale deciziei pentru că aproape toți cu cei cu care am vorbit au spus că este o idee bună. Un plic cu câteva cuvinte de condoleanțe și o sumă de bani reprezentând contravaloarea unei coroane va fi cel mai adecvat mod de a fi alături de familie”, a scris primarul pe pagina de Facebook a Primăriei Ghioroc.

Primarul susține că are de gând să ofere ajutor familiilor îndoliate, dar și să păstreze astfel locurile de veci curate, să arate ca în Occident.

„În fiecare din cele 4 capele am montat câte o cutiuţă, este o cutiuţă de tip poştal prin care se pot introduce plicuri sau direct bănuţi cum decide fiecare om. Omul când vine la capela are cheia şi cutiuţa este la dispoziţie”, a explicat primarul.

Astfel de cutii de donaţii au fost montate în toate capelele din comuna Ghioroc, judeţul Arad. Aici pune fiecare participant la înmormântare ce sumă doreşte să doneze familiei decedatului. Este noul tip de ofrandă, în locul tradiţionalelor coroane de flori.

Susținut de localnici

Edilul Corneliu Popi Morodan a fost extrem de apreciat de toți localnicii care i-au considerat ideea drept una strălucită.

„Sunt de acord cu chestia asta. Îi ceva foarte bine părerea mea. De ce să dai nişte bani în plus care să rămână acolo mizerii la mormânt când poţi să ajuţi omul în situaţia aia”, spune un localnic.

„Oricum le aruncă peste șase săptămâni, iar bănişorii prind bine la o familie”, spune un locuitor al comunei, citat de Digi24.

Primarul din Ghioroc a luat această decizie după ce a observat că nicio firmă de salubritate nu ia coroanele ofilite aruncate apoi la gunoi.