

Prefectura Constanţa, Comandamentul Flotei, Poliţia, Jandarmeria, ISU Dobrogea, asociaţiile de veterani de război, de revoluţionari şi câteva partide, şi-au trimis reprezentanţii la Monumentul Independenţei de Stat a României pentru a depune coroane de flori. S-a împărţit colivă şi, împreună cu IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, oamenii s-au rugat pentru sufletul „Eroilor Neamului”. Evenimentul sobru a fost încheiat cu o paradă militară, animată de fanfara Flotei.
Ziua Constanţei a fost sărbătorită prima dată în 2002, la iniţiativa consilierului local, la acea vreme, Nicuşor Constantinescu, stabilindu-se a fi celebrată în data de 21 mai a fiecărui an. Potrivit primăriei, “Ziua a fost aleasă de sărbătoarea ortodoxă a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, care au introdus creştinismul ca religie oficială în Imperiul Roman”. Un alt argument de fixare a Zilei Constanţei este faptul că, în secolul IV D.H., vechea denumire greacă Tomis a fost schimbată în Constantiana, după numele surorii Împăratului Constantin. Ziua oraşului era sărbătorită cu spectacole şi artificii, în portul turistic Tomis.
În ultimii ani, Ziua Constanţei a fost uitată de primarul Radu Mazăre, invocând motive financiare. S-a preferat finanţarea, cu cel puţin un milion de euro, a evenimentelor distractive din staţiunea Mamaia, şi, mai ales, a Carnavalului care se desfăşura în weekendurile din sezonul estival. Autorităţile locale au anunţat, acum, sec-“Primăria municipiului Constanţa nu va organiza evenimente speciale de Ziua oraşului. Primăria Constanţa urează tuturor constănţenilor sănătate, fericire, bunăstare, succese și realizări remarcabile în activitatea zilnică”.