Evenimentul Zilei > Politica > Ziua Constanţei, sărbătorită cu coroane de flori şi colivă
Ziua Constanţei, sărbătorită cu coroane de flori şi colivă

Ziua Constanţei, sărbătorită cu coroane de flori şi colivă

Fără primarul Radu Mazăre, arestat, şi în lipsa lui Nicuşor Constantinescu, suspendat din funcţii, autorităţile locale au renunţat la sărbătorirea Zilei Constanţei. Singurul eveniment desfăşurat astăzi, ca şi în toată ţara, a fost ceremonialul militar şi religios de Ziua Eroilor şi a Înălţării Domnului.

Prefectura Constanţa, Comandamentul Flotei, Poliţia, Jandarmeria, ISU Dobrogea, asociaţiile de veterani de război, de revoluţionari şi câteva partide, şi-au trimis reprezentanţii la Monumentul Independenţei de Stat a României pentru a depune coroane de flori. S-a împărţit colivă şi, împreună cu IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, oamenii s-au rugat pentru sufletul „Eroilor Neamului”. Evenimentul sobru a fost încheiat cu o paradă militară, animată de fanfara Flotei.

Ziua Constanţei a fost sărbătorită prima dată în 2002, la iniţiativa consilierului local, la acea vreme, Nicuşor Constantinescu, stabilindu-se a fi celebrată în data de 21 mai a fiecărui an. Potrivit primăriei, “Ziua a fost aleasă de sărbătoarea ortodoxă a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, care au introdus creştinismul ca religie oficială în Imperiul Roman”. Un alt argument de fixare a Zilei Constanţei  este faptul că, în secolul IV D.H., vechea denumire greacă Tomis a fost schimbată în Constantiana, după numele surorii Împăratului Constantin. Ziua oraşului era sărbătorită cu spectacole şi artificii, în portul turistic Tomis.

În ultimii ani, Ziua Constanţei a fost uitată de primarul Radu Mazăre, invocând motive financiare. S-a preferat finanţarea, cu cel puţin un milion de euro, a evenimentelor distractive din staţiunea Mamaia, şi, mai ales, a Carnavalului care se desfăşura în weekendurile din sezonul estival. Autorităţile locale au anunţat, acum, sec-“Primăria municipiului Constanţa nu va organiza evenimente speciale de Ziua oraşului. Primăria Constanţa urează tuturor constănţenilor sănătate, fericire, bunăstare, succese și realizări remarcabile în activitatea zilnică”.