Evenimentul Zilei > International > O țară europeană sfidează logica. Economia a explodat și a înregistrat o creștere uluitoare
O țară europeană sfidează logica. Economia a explodat și a înregistrat o creștere uluitoare

O țară europeană sfidează logica. Economia a explodat și a înregistrat o creștere uluitoare

Elveția a reușit să recupereze terenul pierdut în acest an din cauza problemelor cauzare de pandemie, la nivel economic.

Nu toate țările europene sunt afectate de problemele economice provocate în acest an de pandemia de coronavirus. Elveția, stat care nu este membru în Uniunea Europeană, a înregistrat o creștere incredibilă pentru această perioadă dificilă. Mai mult, economia din „Țara Cantoanelor” a avut un boom fără precedent în ultimele patru decenii. Și asta pentru că activitatea comercială şi-a revenit din colapsul cauzat de măsurile de lockdown, anunță Bloomberg.

Produsul Intern Brut (PIB) a avansat cu 7,2%, în condițiile în care consumul a crescut. Un alt factor foarte important care a influențat rezultatele pozitive a fost legat de investiţiile făcute în echipamente şi în construcţii. În trimestrul anterior, economia din Elveția se prăbuşise cu un procent de 7%.

Chiar și dacă a recuperat o mare parte din terenul pierdut, în mod spectaculos, economia din această țară este cu aproximativ 2% mai mică decât era înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus. Un capitol la care și elvețienii au de suferit deocamdată este cel legat de sectorul turistic.

În luna septembrie au decis să nu înceteze libera circulație a lucrătorilor

Diferenţa însă dintre datele înregistrate în prezent de economia elvețiană și cele consemnate anul trecut este mult mai mică în comparție cu statele care se află în zona euro și care au fost marcate profund de pandemia de coronavirus. În Elveţia, guvernanții au decis să nu mai introducă izlarea națională, iar asta ar putea să ajute la relansarea economică în ultimul trimestru al acestui an. De asemenea, un lucru benefic a fost și cel al măsurilor luate în cazul persoanelor care au rămas fără locuri de muncă în 2020 și care au fost protejate de stat.

Altfel, în luna septembrie, elveţienii au respins, în cadrul unui referendum, o propunere a extremei drepte de încetare a liberei circulaţii a lucrătorilor între Elveţia şi ţările membre ale Uniunii Europene,