Parlamentul European a refuzat astăzi să aprobe utilizarea, pe post de aditiv alimentar, a unui "lipici" destinat omogenizării şi conservării produselor din carne.
Cu 370 de voturi "împotrivă" şi 262 de voturi "pentru", la limită, PE reunit în şedinţă plenară la Strasbourg a respins propunerea de introducere a trombinei - o enzimă despre care se spune că determină formarea cheagurilor de sânge, a trombozei - în procesul de prelucrare a produselor din carne.
Deşi trombina este permisă deja în unele ţări, pe post de aditiv alimentar, reprezentanţii Comisiei Europene sunt de părere că legislaţia pe baza căreia aceasta a fost autorizată nu este clară şi că nu de fiecare dată pe etichetă este specificată prezenţa acestui aditiv.
Comisarul pentru Sănătate din Parlamentul European John Dalli a încercat să justifice propunerea, chiar înainte de acordarea votului, prin aceea că a printre altele trombina ar fi permis introducerea pe piaţă de produse de carne "mai ieftine", din bucăţi dintr-o calitate mai slabă, ceea ce, în definitiv, ar fi fost "în avantajul consumatorilor mai puţin înstăriţi". Însă, membrii PE nu au ţinut cont de argumentele colegului lor şi au respuns propunerea. "O friptură este o friptură, iar o şuncă este o şuncă", a combătut social-democratul german Jo Leinen.
În cadrul unei întâlniri cu presa, francezul Jose Bove, apreciează că reclama care se face acestui produs este o încercare de a induce în eroare consumatorul.