Nu-ţi plăteşti taxele, nu primeşti ajutoare

Nu-ţi plăteşti taxele, nu primeşti ajutoare

Asistaţii sociali şi cei care iau indemnizaţie pentru creşterea copilului, dar nu îşi plătesc taxele şi impozitele locale, vor rămâne fără bani.

Pentru că tot mai puţini români se duc să-şi achite la timp taxele şi impozitele locale, autorităţile s-au gândit să îi oblige, măcar pe cei care primesc ajutor din partea statului, să-şi plătească dările.

Astfel, persoanele care beneficiază de venitul minim garantat, de alocaţie de susţinere a familiei şi indemnizaţie de creştere a copilului riscă să rămână fără bani timp de cinci luni.

"Cei care fac dovada că au achitat, în termen de cinci luni, primesc din nou ajutorul, urmând să se plătească şi suma cuvenită pe perioada suspendării. Precizăm că nu sunt vizaţi beneficiarii de alocaţii de stat pentru copii", se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii.

Ne puteți urmări și pe Google News

După cinci luni de neplată se anulează ajutorul

În plus, asistaţii sociali care nu plătesc în termen de cinci luni impozitul sau nu achită alte taxele locale datorate vor fi scoşi din lista celor care primesc ajutoare financiare.

"Se va anula dosarul lor, iar dacă fac dovada plăţii ulterior, îşi vor face din nou actele pentru acordarea ajutorului şi vor primi banii cuveniţi şi pentru cele cinci luni, în care ajutorul a fost suspendat", au precizat reprezentanţii ministerului condus de Sulfina Barbu.

Potrivit sursei citate, raportarea la Indicatorul Social de Referinţă (ISR) nu scade cuantumul prestaţiilor, ci aduce ordine în sistem, precizând că până acum prestaţiile sociale erau stabilite prin hotărâri de guvern.

"Această ordonanţă de urgenţă aduce o modalitate de calcul unitară şi stabileşte că toate prestaţiile sociale să se raporteze la un indicator social de referinţă. ISR reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile de asistenţă socială, suportate din bugetul de stat. Pentru anul 2012, ISR a fost stabilit la o valoare de 500 de lei", se mai arată în comunicat.

Venitul minim de inserţie, aplicat din 2013

În ceea ce priveşte venitul minim de inserţie, acesta se va realiza prin unificarea actualului venit minim garantat, a alocaţiei pentru susţinerea familiei şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei, acesta urmând să se aplice din 2013.

Alocaţia de stat pentru copii şi alocaţia de plasament vor fi menţinute la cuantumul actual, iar indemnizaţiile, stimulente şi ajutoarele pentru creşterea copilului se vor menţine din prestaţiile actuale. La anul, cele 54 de prestaţii sociale vor deveni doar nouă Anul trecut, peste trei milioane de persoane au beneficiat de indemnizaţie pentru creşterea copilului, de venit minim garantat şi de ajutoare de încălzire, chiar dacă nu îşi achitau dările către autorităţile locale. Şi pentru că, în prezent, primăriile au pierdut numărul ajutoarelor financiare oferite, din cauză că sunt prea multe, din 2012, cele 54 de prestaţii sociale vor fi reduse la nouă tipuri de alocaţii, indemnizaţii şi facilităţi. 125 de lei este venitul minim garantat lunar pentru o persoană. Cel care primeşte ajutorul trebuie să muncescă în folosul comunităţii.