Evenimentul Zilei > Actualitate > „Nu-ţi dă nimeni bani, dacă îi bei la cârciumă”. Metafore despre buget, cu Vlădescu şi Boc
„Nu-ţi dă nimeni bani, dacă îi bei la cârciumă”. Metafore despre buget, cu Vlădescu şi Boc

„Nu-ţi dă nimeni bani, dacă îi bei la cârciumă”. Metafore despre buget, cu Vlădescu şi Boc

Ca să-i convingă, astăzi, pe senatori că măsurile de austeritate ale Guvernului, precum creşterea TVA, sunt necesare, premierul Emil Boc şi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, au încercat să descrie prin comparaţii haioase ce se întâmplă în economia românească.

Emil Boc a comparat România cu o familie, care, în condiţii de criză, nu ar trebui să bea banii la cârciumă şi apoi să se împrumute.
"Finanţatorii se uită foarte atent acum la cei pe care îi împrumută.Dacă în acea ţară nu văd un sistem credibil de susţinere economică a cheltuielilor publice, nu te împrumuta. Exact ca într-o familie. Avem nevoie să luăm nişte bani să ne acoperim cheltuielile zilnice până noi reuşim să producem atât cât consumăm. Dacă, însă, se uită la familie şi văd că aceasta cheltuie în fiecare zi la carciumă sau cheltuie pe petreceri te mai împrumută cineva ca şi familie? Nu-ţi dă nimeni bani", a spus Boc în plenul Senatului.
Bugetarii din România: un elefant îngrăşat de alţii, pus la slăbit de Vlădescu
La rândul lui, Vlădescu a spus că veniturile românilor ar trebui să vină din muncă, nu din promisiunile politicienilor care ajung la putere. "Nu putem să promitem venituri tuturor cetăţenilor români în condiţiile în care sursa veniturilor nu este realizabilă. Sursa veniturilor trebuie să stea în muncă, nu în promisiuni", a spus ministrul, care a comparat aparatul bugetar şi cheltuielile publice cu un elefant, care "a fost îndopat de guvernele precedente" şi că, acum, acest animal "ne striveşte de doi ani".
"Ar fi trebuit ca el să fie pus la cură de slăbire la sfârşitul lui 2008, dar el a fost îndopat şi ne striveşte şi încercăm să evităm acest lucru şi de aceea ne tot ciocnim de el’", a continuat metafora Vlădescu.