Nu te amagi cu alimentele fortifiate!

Nu te amagi cu alimentele fortifiate!

Vitaminele si mineralele adaugate in lactate si cereale nu sunt la fel de bune ca acelea din fructe, legume si carne, afirma nutritionistii.

Laptele fortifiat cu vitamina D si calciu, iaurtul cu Omega 3, dar si cerealele cu vitamine si minerale sunt doar cateva dintre alimentele fortifiate pe care le poti gasi in magazine.

Pe termen scurt, acestea pot fi o alternativa pentru cei care nu pot sa aiba o dieta echilibrata. Nutritionistii te avertizeaza insa ca nu ai nevoie de astfel de produse daca mananci sanatos si spun ca mai eficienti sunt nutrientii pe care ii gasesti in mod natural in fructe, legume, oua si carne.

Surplusul de calciu nu ajuta organismul

Daca tii o dieta echilibrata, nu ai nevoie de alimente fortifiate, spun nutritionistii. „Alimentele fortifiate sunt o alternativa pe termen scurt pentru cei care nu au timp sa manance cat mai variat sau pentru cei care tin post si nu pot consuma produse bogate in fier. In lapte se gaseste calciu in mod natural, iar surplusul se elimina din organism”, explica Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice la Cabinetul de diabet zaharat si obezitate Calea Mosilor din Bucuresti.

Iaurtul cu Omega 3 iti poate imbunatati sanatatea, dar numai daca acidul gras provine din surse marine. „Teoretic, produsul ar trebui sa fie util, deoarece sunt putine surse de Omega 3 in alimente. Omega 3 din alimentele fortifiate trebuie sa fie insa de origine marina si sa provina dintr-un mediu nepoluat.

De asemenea, procedeul de prelucrare a alimentului nu trebuie sa strice structura acestui acid gras”, spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Ca sa fii sigur ca alimentul in care s-a adaugat Omega 3 este de buna calitate, cel mai bine este sa te uiti pe eticheta produsului care, in mod normal, ar trebui sa contina informatii despre modul in care a fost obtinut acidul gras.

Cereale cu fier pentru gravide

Nici sucurile „imbunatatite” cu vitamina C nu inlocuiesc nutrientii din fructe si legume. „Adaosurile din produsele fortifiate nu indeplinesc aceleasi functii ca vitaminele si mineralele pe care le gasim in mod normal in alimente. Acelasi lucru este valabil si pentru vitaminele sintetice din sucuri”, spune Lygia Alexandrescu, specialist in nutritie la Natural Silhouette. 

Cerealele din faina alba in care s-a adaugat fier sunt recomandate femeilor gravide cu intoleranta la fibre integrale. Nutritionistii atrag insa atentia ca nici consumul prea mare de astfel de produse nu este sanatos deoarece ele contin si zahar sau indulcitori. Cel mai bine este ca, pe langa cerealele fortifiate, sa mananci si galbenus de ou sau ficat, deoarece acestea sunt o sursa naturala de fier.

Mananca preventiv sare cu iod

Iodul din sare e necesar deoarece acesta nu se gaseste nici in apa si nici in solul din Romania si previne gusa endemica (boala ce incetineste metabolismul si  dezvoltarea mintala. Sarea cu iod trebuie pastrata in locuri ferite de umezeala si caldura, dar nu mai mult de sase luni. Cand gatesti, pune sarea la sfarsit, deoarece procesul termic distruge iodul.

Util este si fierul care ar putea fi adaugat in paine pentru prevenirea anemiei. „Fierul adaugat in painea produsa din faina alba provine din surse naturale. Totusi, este nevoie si de un segment de paine nefortifiat”, ex-plica Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Ne puteți urmări și pe Google News