Începând de luni, portul măștii de protecție este obligatoriu în locurile publice din Madagascar.

Președintele Andry Rajoelina a ridicat, la 20 aprilie, măsurile restrictive împuse locuitorilor din capitala Antananarivo, din Fianarantsoa (centru) și Toamasina (est) pentru a încetini propagarea noului coronavirus, autorizând reluarea progresivă a activităților economice și a deplasărilor.

Însă Rajoelina a declarat că portul măștii de protecție este obligatoriu în locurile publice, cei care încalcă această regulă fiind trimiși să facă munci în serviciul comunității, în special să măture străzile.

„70% din oamenii de pe stradă au respectat regulile (…) pentru că se tem că vor fi puși să măture străzile și trotuarele”, a declarat, la televiziunea națională, șeful operațiunilor de luptă împotriva Covid-19, generalul Elak Olivier Andriakaja, scrie 20 Minutes.

Potrivit adjunctului jandarmeriei, generalul Christian Rakotobe, 500 de persoane au fost sancționate pentru că nu purtau măști, la Antananarivo și Fianarantsoa.

Imaginile „condamnaților” să măture străzile, inclusiv străini, au circulat pe rețelele sociale.

Madagascar a întrgistrat numai 128 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, nici unul mortal. 75 de persoane au fost declarate vindecate.