Pașaportul de vaccinare. Când intră în vigoare și cum vom putea călători din nou

Pașaportul de vaccinare. Când intră în vigoare și cum vom putea călători din nou

O sursă de la nivelul UE a declarat pentru Euronews că propunerea despre paşaportul de vaccinare (n.r. - Green Pass) care va fi prezentată pe 17 martie, va fi valabilă numai cu vaccinurile aprobate de EMA.

Noutate despre paşaportul de vaccinare. Jurnaliştii de la Euronews au aflat-o. O sursă de la nivelul UE a declarat pentru Euronews că propunerea despre paşaportul de vaccinare (n.r. - Green Pass) care va fi prezentată pe 17 martie, va fi valabilă numai cu vaccinurile aprobate de EMA.

De ce s-a decis aşa? Explicaţia este simplă: vaccinurile de la companiile neaprobate nu vor fi acoperite de clauza de răspundere a UE și de controlul calității.

Sursa a raportat că Didier Reynders, comisarul pentru Justiție al UE, a arătat clar că statele membre sunt libere să își vaccineze cetățenii cu alte produse. Totuşi, lor nu li se va aloca un paşaport de vaccinare autorizat decât dacă vaccinul lor a fost de la o companie autorizată.

În acest moment există patru companii farmaceutice care au primit aprobarea EMA: Pfizer/BioNtech, AstraZeneca, Moderna și Johnson&Johnson. Paşaportul de vaccinare va fi disponibil în format digital și pe hârtie.

Noutate despre paşaportul de vaccinare

Reynders a indicat joi că protecția datelor și posibila discriminare au rămas preocupări-cheie pentru Comisia Europeană care lucrează la o propunere pentru un certificat de călătorie Covid-19. Totuşi, informaţia dezvăluită de Euronews arată că se pune accent pe selectarea vaccinării.

Reynders vizează transmiterea rapidă a propunerii la Parlamentul European, pentru a fi transformată într-un „instrument obligatoriu” pentru statele UE înainte de vară.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că ar fi posibil din punct de vedere tehnic să se dezvolte o „trecere verde” în aproximativ trei luni. Asta va însemna că vor fi folosite date care indică dacă o persoană a fost vaccinată, a fost testată negativ sau este imună după ce a contractat boala.

Certificatele de călătorie (n.r. - cunoscute şi ca paşapoarte de vaccinare) ar putea ajuta relansarea companiilor aeriene, grav afectate de pandemia de coronavirus. De asemenea, şi industria turismului ar primi o gură uriaşă de oxigen datorită lor.

Țările din sudul Europei, dependente de turism, precum Grecia, Spania și Portugalia, susțin un astfel de sistem. De cealaltă parte, partenerii lor din nordul UE, precum Germania, au rezerve cu privire la funcționarea acestor certificate de călătoria, arată euronews.com.

Photo 212235544 © Valerio Rosati - Dreamstime.com