Un an de pandemie. De unde au primit ajutor anti-COVID-19 persoanele vulnerabile sau fără adăpost?

Un an de pandemie. De unde au primit ajutor anti-COVID-19 persoanele vulnerabile sau fără adăpost?

Un an de pandemie de când realitatea noastră a fost schimbată forțat, peste noapte. Un an de când încercăm să ne protejăm, pe noi și pe cei dragi, în fața unui inamic nevăzut. Un an de când mii de persoane vulnerabile au găsit mai mult sprijin la companii private și ONG-uri pentru echipamentele de protecție esențiale în lupta împotriva COVID-19. Și războiul nu s-a încheiat.

Un an de pandemie în acre oricât ar încerca mediul privat să susțină mediile defavorizate, este nevoie și de intervenția statului pentru a proteja întreaga populație în fața noului coronavirus. Până la momentul în care oamenii vor fi vaccinați și pandemia se va încheia, purtarea unei măști de protecție și testarea rămân un scut important în fața COVID-19, la care ar trebui să aibă acces întreaga populație.

Eroii în halat alb, cu măști de protecție donate de companii private

Anul trecut, pe vremea aceasta, începea lupta împotriva COVID-19. Se impuneau primele restricții, în contextul creșterii constante a numărului de cazuri de îmbolnăviri și veștilor cutremurătoare din alte țări. Sistemul de sănătate era amenințat, iar personalul medical devenea tot mai neputincios, cu atât mai mult cu cât lipseau chiar și echipamentele elementare necesare în această luptă.

Un an de pandemie și de la primele donații pentru eroii în halat alb. Companii private, din diferite domenii de activitate, de la agricultură, tehnologie, până la comerț alimentar sau comerț online, au sărit în sprijinul medicilor cu donații de sute de mii de măști de protecție.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mai mult ca oricând, în astfel de momente trebuie să dăm dovadă de solidaritate implicându-ne direct în eforturile pe care întreaga societate le face pentru a depăși cu bine și cât mai repede criza care ne afectează pe toți”, declara la acea vreme reprezentantul unui important lanț de supermarketuri din țara noastră.

O perioadă importantă de timp, atenția generală și eforturile comune ale instituțiilor publice și companiilor private s-au concentrat pe sprijinirea personalului din sistemul sanitar.

Abia în toamnă, când a început noul an școlar, s-a adus în discuție și protecția altor categorii sociale și profesionale.

 

Măști gratuite pentru elevii din medii defavorizate

În septembrie anul trecut, odată cu începerea noului an școlar, au apărut și primele donații de măști de protecție pentru elevi și cadre didactice. În prima săptămână de școală, în plină campanie electorală pentru primari și consiliile locale, măștile de protecție au venit dinspre administrația publică locală. Companiile private au continuat să furnizeze măști în zonele defavorizate, în special în mediul rural.

Apoi școlile s-au închis iar, și pentru câteva luni copiii și persoanele vulnerabile au fost uitați. Nevoia de protecție a rămas însă aceeași, mai ales că acum România intră într-un nou val de pandemie.

”În această perioadă toată lumea se concentrează pentru dotarea spitalelor, ceea ce nu este un lucru rău, însă mai sunt și alte spații care au nevoie urgentă de sprijinul nostru. Sunt Centre de îngrijire a persoanelor adulte cu dizabilități, Centre de zi pentru copii în familie, copii separați sau în risc de separare de părinți, Centre de îngrijire la domiciliu, Centre pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, Centre pentru îngrijire paliativă... Și avem nevoie de sprijinul mai multor parteneri, cum este Protejat.ro, pentru a putea ajuta sprijini cât mai multe persoane aflate în situații vulnerabile”, a declarat recent Sorin Mierlea, Președintele InfoCons, organizație care a centralizat necesarul de produse la nivel național.

 

Un an de pandemie. Statul ar trebi să implementeze un program național de protecție

Protejat.ro este unul dintre principalii parteneri InfoCons în campania socială ”Nimeni să nu fie uitat! Ajută-ne ca să-i ajutăm!”. În cadrul acestei campanii, Protejat.ro a donat aproape 4 milioane de măști de protecție pentru adulți și copii.

Până în prezent, 850.000 de măști de protecție și 700 de teste rapide au ajuns deja la elevii și cadrele didactice din sectoarele 3 și 6 ale Capitalei, iar alte 10.000 de măști de protecție și 200 de teste rapide pentru depistarea SARS-CoV-2 la Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, pentru copiii și persoanele fără adăpost aflate în adăposturi temporare sau permanente, spălătorii sau cantine sociale.

”Ne dorim să ajungem cât mai repede la cât mai multe persoane, mai ales copii, care au nevoie cu adevărat de ajutorul nostru, care nu își pot procura aceste echipamente esențiale în lupta împotriva COVID-19. Și ne-am dori să ni se alăture și alte companii din țară în demersurile noastre, pentru ca toți cei în nevoie să fie protejați în această perioadă foarte grea”, a declarat Marius Marinoff, reprezentantul Protejat.ro.

Eforturile companiilor private nu pot acoperi însă nevoia de echipamente de protecție. Este nevoie poate și de un program național, de stat, pentru protejarea populației. Deocamdată, eforturile statului par să fie îndreptate în două direcții: programul de vaccinare și impunerea de noi restricții.

O altă campanie de implicare socială a fost dezvoltată de Fundația Altex, aceasta a încheiat procesul de livrare a celor peste 500.000 de măști si 32.000 de costume de protecție ridicata către Inspectoratele Școlare Județene din tara. La baza acestei acțiuni a stat Protocolul de Colaborare semnat intre Fundația Altex si Ministerul Educației si Cercetării in data de 26 februarie 2021.

”InfoCons a realizat o bază de date cu necesarul de produse la nivel național, reușind până în prezent să ofere peste 10.000.000 de măști, însă necesarul de astfel de produse care sunt de primă urgență în special în această perioadă, pentru a putea salva cât mai multe vieți, este unul uriaș”, subliniază reprezentanții InfoCons.