Sobianin îl înlocuieşte pe Iuri Lujkov, demis în urma unui conflict politic la sfârşitul lunii trecute de preşedintele Medvedev, după 18 ani petrecuţi la primăria Moscovei.
N-au fost surprize. Aşa cum era de aşteptat, candidatura unică a lui Sobianin, care l-a servit pe Putin la Kremlin şi apoi în guvern, a primit 32 de voturi pentru şi doar două împotrivă venite de la de la doi deputaţi comunişti.
Ei au denunţat lipsa alegerilor directe şi faptul că partidul lui Putin a decis totul dinainte, în spatele uşilor închise.
Fostul primar, în fruntea sistemului corupt
Înainte de vot, nou edil a susţinut un discurs în faţa aleşilor. El a promis să lupte împotriva corupţiei, să revizuiască planul de dezvoltare a oraşului, aprobat de fostul primar Iuri Lijkov, diminuarea cheltuielilor pentru domeniile "neprioritare" şi creşterea sumelor alocate transporturilor, sănătăţii, educaţiei, investiţiilor.
"Fiecare funcţionar trebuie să ştie că este în slujba cetăţeanului", a spus primarul denunţând birocraţia şi corupţia.
Televiziunile naţionale sub controlul puterii, l-au acuzat pe fostul primar Iuri Lujkov că a stat în fruntea unui sistem corupt şi că şi-a favorizat soţia, miliardara Elena Batourina, să-şi construiască un imperiu imobiliar.