Noi nu ne vindem țara? Ce spune realitatea din teren. „Ardealul e condus de guvernul României și de Viktor Orban"

Noi nu ne vindem țara? Ce spune realitatea din teren. „Ardealul e condus de guvernul României și de Viktor Orban" Ucrainenii au crezut că Viktor Orbán pregătește invazia în Transcarpatia / Sursa: arhiva EVZ

Lipsa de candidați viabili pentru șefia PNL a readus în atenția figura fostului premier Emil Boc. Pe un val imens de popularitate adus de prestația sa ca primar al Clujului, Boc vine tare din urmă. Însă în Ardeașl se mai întâmplă un fenomen surprinzător: vânzarea într-un ritm fulminant a terenurilor în cadrul mai larg al expansiunii puterii lui Viktor Orban, a relevat discuția de luni din arena EVZ Play, transmisă pe canalul Youtube EVZ Capital și pe pagina de Facebook EVZ.RO.

Sociologul Mirel Palada a reamintit că sondajele de opinie din ultimele luni relevă o realitate. Boc „stă neașteptat de bine în sondaje" și este pe un trend vizibil crescător, în contextul în care „ăștia de acum (n.r. - liderii PNL) sunt mediocri".

Boc are o putere uriașă în momentul ăsta"

Jurnalistul clujean Octavian Hoandră a observat că de când este edil, Emil Boc „a făcut din centrul Clujului o bijuterie, lucrurile se văd. Are 80% susținere. Adăugați savoir faire și felul cum se descurcă în negocieri. Boc are o putere uriașă în momentul ăsta. L-a susținut și Rareș Bogdan".

Ne puteți urmări și pe Google News

În continuarea discuției despre contextul actual din Transilvania, Mirel Palada a subliniat faptul că „structura de proprietate în Transilvania se schimbă încet", iar străinii cumpără tot mai multe terenuri. La rândul lui, un alt cunoscut jurnalist clujean, Liviu Alexa, a avertizat că premierul ungar Viktor Orban începe să finanțeze presa de limbă maghiară din Transilvania. „Orban reprezintă un aliat".

Hoandră: E o dublă guvernanță, dar e mai pregnantă cea a lui Orban

Octavian Hoandră a sintetizat acest trend geopolitic: „Transilvania e condusă acum de guvernul României și de Viktor Orban. E o dublă guvernanță, dar e mai pregnantă cea a lui Orban. Se trăiește mai bine în Ungaria, Orban a dublat pensiile. În lipsa cultivării istoriei și a demnității naționale românii or să se întoarcă spre Austrria și Ungaria", a conchis jurnalistul clujean.

Revista săptămânală www.hvg.hu a publicat luni o amplă analiză despre noile platforme de investiții create de guvernul Ungariei în anul 2021 pentru comunitățile maghiare din afara granițelor, în special pentru comunitatea din România și interesele electorale ale FIDESZ în rândul maghiarilor din afara Ungariei.

HVG arată că în paralel a debutat în forță campania electorală pentru voturile maghiarilor din Transilvania la alegerile parlamentare din Ungaria anul viitor. Oamenii Fundației EUROTRANS înființată de UDMR merg din ușă în ușă să convingă și mai mulți maghiari să obțină cetățenia maghiară, iar pe cei care au deja cetățenia ungară, să-i convingă să își actualizeze datele și să se înscrie pe lista electorală a alegerilor parlamentare de anul viitor din Ungaria.