Partidul premierului ungar Viktor Orban, Fidesz, părăsește Partidul Popular European

Partidul premierului ungar Viktor Orban, Fidesz, părăsește Partidul Popular European

Partidul prim-ministrului ungar Viktor Orban trântește ușa Partidului Popular European (dreapta), a anunțat un ministru guvernamental, la două săptămâni după ce a părăsit grupul PPE în Parlamentul European după ani de tensiuni.

Partidul prim-ministrului ungar Viktor Orban trântește ușa Partidului Popular European (dreapta), a anunțat un ministru guvernamental, la două săptămâni după ce a părăsit grupul PPE în Parlamentul European după ani de tensiuni.

"Este timpul să ne luăm rămas bun", a scris Katalin Novak, secretar de stat pentru Familie, într-un tweet însoțit de o scrisoare de reziliere din partea secretariatului internațional Fidesz.

Ruptura de joi este mai mult formală decât neașteptată, deoarece ea vine după ani de conflict intern în cea mai mare familie politică a Parlamentului European. Calitatea de membru al Fidesz în grupul PPE al Parlamentului European a fost deja suspendată în martie 2019, nu numai din cauza multiplelor atacuri verbale ale liderului populist împotriva președintelui Comisiei Europene de atunci, Jean-Claude Juncker, ci și a politicilor iliberale duse de acest partid naționalist-conservator, acuzat de subminarea independenței sistemului judiciar, a mass-media și a lumii academice, a drepturilor asociațiilor sau a dreptului de azil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ungaria, vizată de articolul 7

Ungaria lui Viktor Orban a fost în 2018, după Polonia în 2017, a doua țară a UE care a fost vizată de așa-numita procedură articolul 7, care oferă posibilitatea sancționării unui stat care nu respectă valorile fondatoare ale UE. Comisia Europeană, la rândul său, a lansat mai multe contestații împotriva politicilor lui Viktor Orban în fața Curții de Justiție a UE.

La începutul lunii martie, Fidesz s-a retras deja din grupul PPE din Parlament, denunțând adoptarea unei reforme a statutelor. Modificarea acestor reguli interne ar trebui să permită suspendarea sau chiar excluderea unor delegații întregi și nu doar a parlamentarilor individuali. Partidul PPE urma să se întâlnească în curând pentru a decide cu privire la excluderea Fidesz, cerută de președintele său, polonezul Donald Tusk, și de 13 partide membre, în jurul unui nucleu dur format din țările Benelux și țările scandinave.

Încercările anterioare s-au ciocnit cu refuzul democraților creștini (CDU) al cancelarului german Angela Merkel. Fără să aștepte, Fidesz a luat inițiativa, anunțându-și singur plecarea.

Premierul suveranist ungar dorește acum să reconstruiască dreapta europeană în jurul valorilor sale, împreună cu "polonezii" și tribunul suveranist italian Matteo Salvini.

Orbán negociază cu Salvini și Morawiecki crearea unei noi drepte europene după părăsirea PPE

"A fost bine, a fost frumos, dar a fost suficient", a spus prim-ministrul Ungariei după ce partidul său, Fidesz, şi-a luat rămas bun de la popularii europeni.

Premierul Ungariei, ultra-naționalistul Viktor Orbán, a asigurat, vineri, că negociază cu italianul Matteo Salvini, liderul Ligii, și cu șeful guvernului polonez, Mateusz Morawiecki, crearea unei noi drepte europene după anunțul, făcut joi, că partidul său, Fidesz, va părăsi Partidul Popular European (PPE).

"Aceste trei țări, Italia, Polonia și Ungaria vor încerca să reorganizeze dreapta europeană. Ne vom întâlni în scurt timp pentru a discuta această problemă și vom planifica viitorul împreună", a declarat el într-un interviu la radioul public Kossuth. Liga Salvini face parte din blocul Identitate și Democrație, în timp ce ultraconservatorul Lege și Justiție, partidul lui Morawiecki, face parte din Grupul conservatorilor și Reformiștilor Europeni.

Joi, Katalin Novák, ministrul ungar al Familiei și vicepreședintele partidului lui Orbán, a anunțat că Fidesz va părăsi PPE. Nu cu mult timp în urmă, europenii populari îl forțaseră deja pe premierul ungar să-și retragă deputații în Parlamentul European. Orbán a folosit această ruptură pentru a critica PPE și a pledat pentru formarea unui nou grup care să îi reunească pe cei care "nu iubesc imigranții" sau "au căzut în demența LGTBI". Liderul ungar consideră că popularii se află în stânga.

Vinerea aceasta, la radioul public, Orbán a abordat chestiunea plecării din PPE. "A fost bine, a fost frumos, dar a fost suficient", a spus el înainte de a preciza că prima ruptură dintre Fidesz și PPE a fost legată de migrație, "când nu ne-au susținut", făcând aluzie la criza migrației din 2015. "Acum, odată cu pandemia, ei (PPE) au continuat să ne preseze, reformând statutele. Toate acestea erau deja revoltătoare și inadecvate și în această situație cel mai bun lucru pe care îl poți face este să-ţi aduni lucrurile", a subliniat el.

Comisia Europeană are deschise mai multe proceduri împotriva Budapestei.

Joi, președintele PPE, Donald Tusk, a subliniat că, deși ieșirea efectivă a Fidesz a survenit acum, "în realitate", formațiunea politică ungară era deja în afara blocului conservator de "mulți ani". În ultimii doi ani Fidesz a fost suspendat în PPE, după ce în campania pentru alegerile europene din 2019 guvernul Orbán l-a acuzat pe președintele de atunci al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că a participat la un presupus complot pentru a aduce milioane de refugiați în Europa. Fidesz nu avea dreptul la vot și nici nu putea propune candidați.

În decembrie anul trecut, grupul PPE din Parlamentul European l-a privat pe europarlamentarul Fidesz, Tamas Deutsch, de dreptul său de a interveni în sesiunea plenară și de a negocia legislația în numele grupului, deoarece l-a acuzat pe liderul formațiunii, Manfred Weber, că s-a exprimat ca un Gestapo nazist.

Traducere: Rador