ROMÂNIA SUB NĂMEȚI: COD GALBEN de ninsori, viscol și ploaie înghețată

ROMÂNIA SUB NĂMEȚI: COD GALBEN de ninsori, viscol și ploaie înghețată

De astăzi, va ninge abundent în aproape toată ţara, iar de mâine va apărea fenomenul Freezing Rain.

UPDATE 9.30. Potrivit meteorologilor, avertizarea COD GALBEN de ninsori, intensificări ale vântului, viscol și polei intră în vigoare de la ora 10.00 și va afecta întreaga țară.  CODUL PORTOCALIU de ger va fi ridicat astăzi, începând cu ora 11.00. La ora 9.00, din cauza viscolului și a zăpezii, traficul era blocat pe mai multe drumuri județene din țară, iar pe Autostrada Soarelui se circulă cu dificultate. Alertă maximă pentru autorităţi, care se tem de nămeţi ca în ‘54, an în care s-a înregistrat una dintre cele mai grele ierni. De altfel, ministrul de Interne, Traian Igaş, a avertizat ieri că vor fi nămeţi ca atunci, iar ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a afirmat că nu este o iarnă cu ninsori obişnuite.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a recomandat fabricilor de pâine să-şi facă provizii.

Cod Galben până duminică

Ne puteți urmări și pe Google News

Până duminică seară, în toate zonele ţării, începând din sud-vest, se vor semnala ninsori abundente însoţite de viscol, iar vântul va sufla cu până la 60 km/h, mai ales în sud şi sud-est, potrivit Administraţiei Naţionale de Meterologie (ANM), care a emis Codul Galben în acest sens.

Mai mult, meteorologii avertizează că, de mâine, precipitaţiile se vor transforma în ploi, care ar putea duce la adevărate patinoare pe drumuri. Motivul: deşi temperaturile din aer mai cresc, la sol vor fi negative, astfel că stropii de apă vor îngheţa când ajung pe pământ. În Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă de la Guvern, şeful ANM, Ion Sandu, a precizat că ploaia se va transforma în polei, iar "circulaţia va fi grea, ca să nu spun blocată".

La rândul său, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, spune că, deşi nu sunt probleme cu furnizarea energiei electrice, autorităţile se tem că, în zilele următoare, ar putea apărea fenomenul Freezing Rain (ploaie îngheţată, care ar putea afecta cablurile electrice).

Nu plecaţi la drum! Astăzi, temperaturile vor fi între -20 şi 4 grade Celsius, iar mâine, între -16 şi 7 grade. Duminică, minima va fi de -13, iar maxima, de 8 grade. Ministrul Transporturilor le-a pus în vedere prefecţilor să nu deschidă drumurile de capul lor. De altfel, autorităţile locale au înfiinţat comandamente de iarnă, care monitorizează traficul non-stop. Înainte de a pleca la drum, recomandarea este ca şoferii să se sune la Comandamentul Central de Iarnă, la numărul de telefon 021.93.60. Totodată, să fie echipaţi co respunzător şi să aibă rezervă de combustibil. Ieri, 41 de trenuri au fost anulate, iar cursele aeriene aveau întârzieri pe toate aeroporturile. Tot din cauza ninsorilor, peste 200 de şcoli din toată ţara au fost închise. În caz de necesitate, 4.000 de militari sunt pregătiţi să intervină în zonele afectate de ninsori.

DIN ŢARĂ Drumuri închise sau cu restricţii de circulaţie VÂLCEA. Poliţiştii de la Rutieră vă recomandă să nu circulaţi prin judeţul Vâlcea în acest week-end. Conducerea CET Govora dă asigurări că nu vor fi probleme cu căldura în blocurile şi instituţiile racordate la sistemul central de termoficare.

SUCEAVA. Nu mai puţin de 30 de unităţi de învăţământ, din zona rurală, au fost închise, din cauza faptului că instalaţiile de încălzire nu făceau faţă temperaturilor extreme de afară. Mai multe DNuri sunt închise sau au circulaţia restricţionată: DN22 Râmnicu Sărat – Brăila, DN2C Costeşti – Slobozia, DN23B Măicăneşti – Codreşti, în judeţul Vrancea, DN2(E85) Urziceni – Buzău. Şoferii care intră pe o porţiune de drum închis vor fi amendaţi. CITIŢI ŞI:

  • RĂZBOI CU IARNA. Urmează 3 zile de coșmar. VEZI SITUAŢIA DIN ORAŞUL TĂU
  • Autorităţile se tem de zăpezi ca în 1954! Atunci, troienele au fost de 5 metri. VEZI IMAGINI
  • În ce an s-a înregistrat cea mai grea iarnă şi câţi metri aveau nămeţii GALERIE FOTO
  • GER NĂPRASNIC. Meteorologii avertizează că vor fi fenomene meteo PERICULOASE!
  • GERUL a făcut 60 de morți în Europa de Est. FRIGUL POLAR va continua | VIDEO
  • ROMÂNIA SUB NĂMEȚI. Aproape 200 de şcoli, închise
  • Eterna "surpriză" a iernii româneşti: ninge în ianuarie! Românii se aruncă cu capul în nămeţi din grabă sau prostie