Potrivit liderului Cartel ALFA, Bogdan Hossu sindicatele au prezentat propria variantă de salariu minim brut și indicatorii în baza cărora ar trebui să fie calculat. Liderul sindical a precizat că formula de calcul propusă de Guvern va duce la înghețarea salariului minim brut, motiv pentru care a propus ca de la 1 ianuaie 2020 salariul minim garantat în plată brut să fie de 2260 de lei.

„Deși obiectivele măsurii, pe care le susținem, sunt foarte bune, în sensul în care spuneți, creearea unui mecanism obiectiv și predictibil de calcul al salariului minim brut, îmbunătățirea participării pe piața muncii, îmbunătățirea nivelului de trai al salariaților cu venituri reduse și nu în ultimul rând sprijinirea angajaților din întreprinderile care au sub 21 de angajați și care nu beneficiază de un contract colectiv de muncă.(…) Formula dumneavoastră pentru că nu este legată de fondul de investiții sau stimularea fondului de investiții, dă o curbură aplatizată. Deci ea are ca măsură efectivă, că într-o anumită perioadă de timp îngheață salariul minim în România, pentru că exact parametrul legat de diminuarea sărăciei și îmbunătățirea nivelului de trai al salariaților cu venituri scăzute, nu este luat în considerare”, a precizat Bogdan Hosu.

Săptămânile trecute, șeful Cancelariei prim-ministrului a anunțat că salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie cu 150 de lei brut sau 83 de lei net. Astfel, de la 2.080 de lei, salariul minim ar urma să ajungă la 2.230 de lei.