Evenimentul Zilei > International > Netflix dă o altă lovitură. Serialul care aduce în centrul atenției persecuția evreilor din Turcia
Netflix dă o altă lovitură. Serialul care aduce în centrul atenției persecuția evreilor din Turcia

Netflix dă o altă lovitură. Serialul care aduce în centrul atenției persecuția evreilor din Turcia

Când Forti Barokas era tânără, în anii 1950, a trăit într-o comunitate evreiască, printre străzile pietruite din Pera, cel mai cosmopolit și plin de farmec cartier din Istanbul. Cu toate acestea, în decurs de o generație, această istorie vibrantă a fost aproape uitată de mulți turci, iar evreii orașului au plecat aproape cu toții. A fost nevoie de un serial de succes pentru a le readuce lumea la viață.

Readucerea culturii evreiești la viață

Săptămâna trecută, Netflix a lansat patru noi episoade din The Club, un serial în limba turcă plasat în comunitatea evreiască din Pera în anii 1950, care a devenit un succes când a ajuns pentru prima dată pe ecrane la sfârșitul anului trecut. Serialul a determinat unii telespectatori turci să înțeleagă discriminarea și, uneori, persecuția de care au suferit evreii la mijlocul secolului al XX-lea. Mulți habar nu aveau că mai erau evrei turci în mijlocul lor.

La începutul anilor 1930, în Turcia erau peste 150.000 de evrei sefarzi. Astăzi, aproximativ 15.000 au mai rămas, închinându-se în sinagogile rămase sub securitate strictă de la două atentate cu bombă din 2003, care au ucis aproximativ 30 de oameni, și luptându-se să-și mențină comunitatea în viață. Pe drumurile de lângă ceea ce a fost cândva Grand Rue de Pera, acum Istiklal Caddesi, principala stradă comercială a Istanbulului, rămășițe ale culturilor în scădere rămân în literele decolorate ebraice, grecești și armene gravate pe clădirile vechi.

Barokas, în vârstă de 73 de ani, a fost unul dintre zecile de membri ai comunității sefarde din Istanbul care au lucrat la The Club, apărând în scene care înfățișează sărbătorile zgomotoase de Shabbat și Purim. Cu toate acestea, la fel ca mulți alți evrei turci crescuți pentru a păstra tăcerea despre originile lor, ea nu și-a învățat niciodată copiii să vorbească nici una dintre aceste limbi.

Kenan Cruz Cilli, cercetător care lucrează la comunitatea evreiască turcă, a spus: „Există cu adevărat această lipsă de înțelegere a faptului că există o cultură evreiască locală. Din păcate, majoritatea turcilor habar n-au, în special generațiile tinere care nu au crescut în orașe în care existau populații evreiești”.

În calitate de director al Centrului Sefard din Istanbul, Karen Gerson Sarhon s-a luptat de ani de zile să mențină vie cultura și limba comunității. „Istanbul are o populație de 20 de milioane de oameni, suntem o populație de doar 10-15.000 de locuitori”, a spus ea. „Vreau să spun că nu suntem atât de mulți. Câți dintre ei au văzut vreodată un evreu?

Problemele cu care s-au confruntat evreii

De când The Club a fost difuzat pentru prima dată, a spus ea, ea și colegii ei au primit zilnic mesaje de la turci, unii dintre ei musulmani care își cer scuze pentru acțiunile taților și bunicilor lor. „Toate acele comunități, toate acele minorități, s-au diminuat, au devenit atât de mici astăzi. Acea bogăție, acel multiculturalism minunat a dispărut încet”, a spus ea potrivit Times.

Săpăturile arheologice indică faptul că evreii au trăit în ceea ce este acum Turcia cel puțin din secolul al IV-lea î.Hr. Cu toate acestea, o mare parte din comunitatea evreiască a Turciei moderne a fost formată printr-un val de imigrație din peninsula Iberică în Imperiul Otoman după 1492, când regele Ferdinand și regina Isabella a Spaniei au ordonat expulzarea tuturor evreilor de pe pământurile lor. Sultanul Bayezid al II-lea i-a întâmpinat și i-a ajutat pe noii sosiți și, de-a lungul secolelor, aceștia s-au instalat în structura vieții otomane.

Cu toate acestea, în secolul al XX-lea, pe măsură ce imperiul s-a prăbușit și noul stat turc a încercat să-și stabilească identitatea națională, evreii au fost din ce în ce mai mult, uneori violent, discriminați. Pogromurile din regiunea turcă Tracia din 1934 au alungat mii de evrei din zonă. O „taxă pe avere” turcă instituită în 1942, pe măsură ce teama de o invazie nazistă era în creștere, a vizat în mod disproporționat minoritățile, distrugând economiile familiei și imperiile afacerilor peste noapte.

În septembrie 1955, o mulțime de musulmani turci s-a răsculat în Pera, vizând în principal comunitatea grecească, dar și jefuind magazine și case aparținând evreilor și armenilor. În anii următori, mai mulți evrei au plecat în Israel. Cei care au rămas, a spus Barokas, au învățat să țină capul în jos și să încerce să se asimileze. O campanie finanțată de guvern numită „Cetățean, vorbește turcă!” a încurajat oamenii de orice etnie și religie să vorbească numai limba noii republici.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: