O poveste halucinantă, parcă desprinsă din scenariile fantastice de la Hollywood, se petrece, de data aceasta în viaţa cât se poate de reală a familiei Patriarhului României, Prea Fericitul Daniel.
Nepoata patriarhului, Stela Maria Vişan Ciobotea, a fost căsătorită cu forţa, iar acum este ţinută sechestrată într-un apartament dărăpănat din cartierul "Ţigănie", din satul argeşean Coteşti.
Pentru ca trauma femeii de 35 de ani, care suferă de o boală cruntă, care afectează creierul, să fie completă, ea a dat naştere unei fetiţe, acum de trei luni, copil conceput cu actualul ei soţ, Constantin Ispas.
Drama femeii a început în urmă cu mulţi ani, când era în clasa I. Atunci, mama Stelei, sora Patriarhului, Floare Vişan Ciobotea, împreună cu soţul ei, Octavian Vişan Ciobotea, şi-a dat seama că ceva nu este în regulă cu fiica lor.
Au dus-o la medic, iar diagnosticul a fost unul care le-a dat viaţa peste cap: Degenerescenţă hepato-lenticulară. Teribila boală este una fără leac şi, în timp, afectează toate organele, inclusiv creierul, bolnava nemaiavând un discernământ.
Comisia de expertiză medicală a dat verdictul încadrând-o pe tânără în rândul persoanelor cu handicap de grad şase. Medicii au catalogat hendicapul ca "grav", iar bolnava a fost introdusă într-un program individual de recuperare, readaptare şi integrare socială.

Costel Ispas este nervos când cineva se interesează de nevasta lui, nepoata Patriarhului României FOTO: MĂDĂLIN PRIBU
"Nu mai judeca limpede!"
Mama femeii, sora Patriarhului, ne-a povestit cât de greu i-a fost să-şi crească fata ştiind că are un handicap sever, care cu timpul se tot agrava.
"De când am aflat teribila veste, noi n-am mai fost oameni. Asta s-a întâmplat demult, era în prima clasă primară, la Lugoj, acolo unde s-a născut. Am încercat din răsputeri, atât eu cât şi soţul meu, s-o facem să nu simtă că e diferită de ceilalţi copii. O ajutam acasă, la teme, ea se juca pe stradă cu copiii. Dar, pe măsură ce creştea, boala ataca dur, pe dinăuntru. Cea mai mare problemă era că îi afecta coordonarea. Nu mai putea să judece limpede. Aşa a trecut liceul, iar mai apoi, din aceleaşi considerente, ca să nu se simtă diferită, am înscris-o la o facultate particulară, la limbi străine. Ea ştia germana de mică, pentru că în Lugoj, acolo unde am stat atâţia ani, se vorbea mult nemţeşte, iar grădiniţa a făcut-o în limba lui Goethe", povesteşte mama Stelei.
Familia Ciobotea s-a împăcat cu ideea că va trebui să aibă grijă toată viaţa de cea careia i-a dat viaţă. Ba, mai mult, la câţiva ani după ce a aflat teribila veste, mama Stelei a dat naştere unei alte fiice, Daniela Antuza, ca să aibă un ajutor pentru fiica cea mare.
Liniştea familiei s-a dus însă pe apa sâmbetei în urmă cu un an, în momentul în care Stela, nepoata cea mare a Patriarhului României, a fost momită să adere la fundaţia "Omenia", condusă de Minodora Ilie.
Atac la Patriarhul României, PF Daniel

Mama Stelei spune că, din momentul în care a fost chemată la sediul Fundaţiei, fata ei a fost alt om. "Femeia aia, Minodora, mi-a furat fiica! A vrut să se răzbune pe Patriarhul Daniel şi mi-a distrus copilul!", povesteşte sora şefului Bisericii.
"Totul a început acum doi ani, când acea Minodora Ilie s-a dus la Patriarh şi i-a propus o sponsorizare pentru Catedrala Mântuirii Neamului, de câteva milioane de euro. Banii erau ai unei firme străine şi ea urmărea să obţină un comision substanţial. A fost refuzată de fratele meu pentru că regulamentul construirii Catedralei spune foarte clar că banii pot proveni numai din donaţii de la persoane cu cetăţenie română. Asta nu i-a convenit şi prima dată a încercat să-l discrediteze, susţinând că fata mea, Stela, ar fi a Patriarhului. Ceea ce este o inepţie cât casa. Certificatul ei de naştere este o dovadă clară în acest sens. Ba, mai mult, fratele meu era în Germania la acea vreme, la doctorat. Pe urmă a încercat să pună mâna pe averea fratelui fără să ştie că tot ce îi aparţine Patriarhului devine proprietatea Bisericii. Nici măcar această casă, unde stăm noi, nu este a lui, este a bisericii, iar noi suntem doar administratori", explică sora PF Daniel.
Luată din Capitală şi făcută nevastă cu japca!
După cum povesteşte Floare Vişan Ciobotea, fata ei s-ar fi schimbat din momentul în care a intrat în Fundaţia "Omenia", condusă de Minodora Ilie.

Stela şi Constantin Ispas, în sala de ceremonii a Primăriei din Godeni, înainte de căsătorie
"În fiecare zi o chema şi-i spunea numai prostii. A convins-o că e perfect sănătoasă şi noi suntem cei bolnavi, că nu vrem să o lăsăm să-şi trăiască viaţa. Ba chiar i-a găsit un băiat de vreo 20 de ani, într-un sat din Argeş, Coteşti, care să o ia de nevastă. Noi nu am ştiut nimic până nu a fugit de acasă. S-a dus acolo, în Ţigănie, într-un bloc prăpădit care a aparţinut minei din zonă. Ispas, e îngrijitor la un adăpost de câini al Minodorei Ilie, amplasament ţinut din fonduri europene, pe Fundaţie. I-a promis şi lui Ispas că-l face om, că le ia casă dacă o ia de nevastă. Ceea ce a şi făcut. A luat-o de nevastă după ce a lăsat-o gravidă! Dar fata mea nu are discernământ! Eu nu ştiu cum a putut primarul din Godeni, comuna de care aparţine satul Coteşti, să-i căsătorească. Acum, după naşterea nepoatei mele, soţul Steluţei i-a interzis să ne mai vadă şi nouă ne-a interzis să ne vedem nepoata!", susţine sora Patriarhului.

"Love story" pe ruine!
Locul în care este ţinută nepoata Patriarhului, împreună cu fetiţa sa de numai trei luni, este situat departe de ochii lumii. Cum mergi spre Câmpulung Muscel, un indicator şters de vreme îţi indică imprecis o direcţie: Godeni.
De aici, stânga pe un pod dărăpănat şi iar dreapta, pe sub firele unui funicular care amintesc de o prosperitate minieră, demult apusă. Printre nişte silozuri de beton, şi după ce traversezi o curte cu utilaje miniere, şi ele în paragină, se iţesc patru bloculeţe de şantier, dărăpănate şi fisurate de trecerea timpului. Aici toată lumea se cunoaşte cu toată lumea.
E simplu de dat de bărbatul proaspăt însurat cu nepoata Patriarhului. Toată lumea îl ştie în zonă pe Costel Ispas, "băiat bun şi muncitor", după cum zic vecinii. Pe jumătate îmbrăcat, sau pe jumătate dezbrăcat, depinde cum judeci, adică doar în nişte pantaloni scurţi, îşi face apariţia "capul familiei" de după uşa spartă a blocului din satul Coteşti. E nervos de vizită. "Nu am ce discuta cu dumneavoastră, vă rog să plecaţi de aici!", ne trimite acasă Costel.
Nici pe soţia lui n-o lasă să stea de vorbă cu străini: "N-are voie să declare nimic! Doar dacă doamna Minodora spune că da, atunci o să vorbească. Atât am de spus!", ne ameninţă Costel.
Se întoarce într-o piruetă aproximativă pe şlapii rupţi şi se face nevăzut în spatele uşii apartamentului. De sus, de la etajul întâi, acolo unde o ţine sechestrată pe soţia sa, Stela, nepoata Patriarhului, se aud două scâncete de copil mic, semn că e bine strănepoata Preafericitului.
După care Costel are grijă să închidă toate geamurile şi să tragă toate perdelele de dantelă, asta pentru ca eventualii curioşi să nu mai aibă acces la intimitatea tinerei familii din "Ţigănie".
"Am scăpat-o de la moarte pe nepoata Patriarhului!"
Femeia acuzată de familia Patriarhului de sechestrarea nepoatei acestuia, Minodora Ilie, neagă cu vehemenţă acuzele ce i se aduc. Ba, mai mult, ea spune că a scăpat-o pe fată de la o moarte sigură!

Floare Vişan Ciobotea demonstrează cu acte că fiica ei suferă de un grav handicap FOTO: MĂDĂLIN PRIBU
"Eu nu am făcut altceva decât să ajut un om şi să-l scap de la moarte. Stela Maria Vişan Ciobotea este cea care ne-a contactat, prin email, într-o zi, şi ne-a cerut ajutorul, că dacă nu, ea se omoară. Normal că ne-a păsat şi am trimis la ea acasă doi oameni de-ai mei să o aducă la Fundaţie. Ne-a povestit că părinţii ei nu o lasă să-şi trăiască viaţa şi că ea nu mai suportă. Ba, mai mult, ne-a spus că mama ei, sora Patriarhului, a dus-o la medic, să o scoată nebună şi, prin certificatul de handicap, să-i ia banii care i se cuveneau de la stat, ca ajutor. Noi nu am făcut nimic decât să o scăpăm pe fată din acel mediu. E adevărat că s-a îndrăgostit de Costel, un băiat pe care-l ştiu demult, din satul Coteşti, dar asta nu are nicio legătură. Noi sprijinim iubirea dintre oamenii oneşti şi cu credinţă", ne-a declarat Minodora Ilie. Femeia conduce, din 1990, Fundaţia "Omenia", fondată de liderul ţărănist Ion Raţiu.