Un laborator militar german a concluzionat, la 3 septembrie, că Alexei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost otrăvit cu o substanță de tip Novichok, concepută în scopuri militare în epoca sovietică.

Acest produs neurotoxic fusese deja folosit împotriva agentului dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia, în 2018, în Marea Britanbie.

GRU, spionajul militar rus, este principalul suspect.

Laboratoare din Franța și din Suedia au confirmat concluziile germane în cazul Navalnîi și Parisul și Berlinul au insistat din nou ca Rusia să deschidă o anchetă.

În schimb, Moscova refuză invocând faptul că medicii ruși nu au identificat nici o subsanță toxică în organismul lui Alexei Navalnîi, atunci când a fost spitalizat în Siberia, înainte de a fi transferat la Berlin.

Rusia a pus la îndoială fiabilitatea analizelor laboratorului german și a denunțat un pretext pentru ca Uniunea Europeană să impună noi sancțiuni împotriva ei.

Rusia nu mai deține nici un stoc de Noviciok, acestea fiind „distruse potrivit acordului cu protocoalele și reglementările Organizației pentru interzierea armelor chimice (OIAC), a declarat șeful informațiilor externe ruse, Serghei Naricikin.

PAGINA ANTERIOARA