Evenimentul Zilei > International > NATO condamnă, Turcia ameninţă
NATO condamnă, Turcia ameninţă

NATO condamnă, Turcia ameninţă

NATO a condamnat, ieri, în termenii cei mai duri, doborârea unui avion militar turcesc de către forţele siriene, un act pe care-l consideră "inacceptabil" şi s-a declarat solidară cu Turcia.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a făcut acest anunţ la finalul unei reuniuni desfăşurate la la cererea Turciei, după ce un avion turcesc de vânătoare a fost doborât, vineri, de armata siriană deasupra Mediteranei.
Consiliul Nord-Atlantic s-a consultat în baza Articolului 4 al Tratatului de la Washington, care stipulează că "părţile se vor consulta de fiecare dată când, în opinia uneia dintre ele, integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea oricăreia dintre părţi este ameninţată".
"Este încă un exemplu al ignorării de către autorităţile siriene a normelor internaţionale, a păcii, securităţii şi vieţii umane. Gândurile noastre se îndreaptă spre cei din echipajul turcesc dispărut şi către familiile lor. Vom continua să urmărim atent evoluţia situaţiei de la graniţa de sudest a NATO. Securitatea Alianţei este indivizibilă", a spus Rasmussen.
Premierul Recep Tayyip Erdogan a precizat că regulile angajării armatei turce s-au schimbat şi "orice element militar care prezintă un pericol pentru securitate, la frontierele sale, va fi considerat o ţintă".
El a subliniat că avionul era neînarmat şi efectua un zbor de antrenament, pentru testarea noilor radare. Turcia va decide zilele viitoare dacă va sista exportul de energie electrică în Siria.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/syV0m5RDH1Y?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
"Orice soldat sirian care se apropie de frontiera cu Turcia va fi considerat o ameninţare, iar Turcia va riposta."
RECEP ERDOGAN, premierul turc

Citiţi şi:

  • Abdullah Gul: Doborârea avionului turc demonstrează paranoia regimului sirian | VIDEO
  • Premierul turc către Siria: Vom riposta la orice violare a frontierelor. NATO condamnă doborârea avionului turc
  • Siria îşi încordează muşchii în faţa Occidentului