NĂMOLUL de Techirghiol, AURUL NEGRU dat la EXPORT cu acordul autorităților
Editura Evenimentul si Capital

NĂMOLUL de Techirghiol, AURUL NEGRU dat la EXPORT cu acordul autorităților

Autor: | | 0 Comentarii | 3155 Vizualizari

Cea mai cunoscută stațiune balneară din țară,Techirghiol, riscă să dispară de pe hartă dacă nămolul legendar care vindecă bolile reumatice va fi exploatat și vândut, la tonă, după principiul economiei de piață. Guvernul a aprobat, anul trecut, explorările în lac după resursa minerală, urmând să dea și licența de exploatare. Comunitatea locală, neconsultată în această privință, opune rezistență și cere organizarea unui referendum în Techirghiol care să impună restricții în licența de exploatare.

În urma izbucnirii scandalului pe tema concesionării activității de explorare a nămolului din lacul Techirghiol, primăria a organizat, astăzi, o dezbatere publică.Tensiunile pleacă de la faptul că o firmă din Caransebeș, SC Formin SA, după ce in 2016 a obținut acordul guvernului, a finalizat deja cercetarea pe primul sector obținut prin concesiune și se află în plin proces de obținere a licenței de exploatare. Aceeași societate se află în faza de avizare în vederea obținerii licenței de explorare pentru un nou sector al lacului. Totul în scop turistic, susțin reprezentanții firmei Formin care au găsit și un investitor german dispus să cheltuiască 50-80 milioane de euro pentru construirea unui complex balnear pe malul lacului.

Localnicii suspectează însă că exploatarea nămolului se va face în scop pur comercial, urmând să fie vândut ca orice marfă, chiar și la export. “Temerea noastră este că, așa cum se practică în România, vine un investitor străin și exploatează într-un mod mai puțin corect acea resursă minerală, ca după o perioadă foarte scurtă acea resursă să dispară. În condițiile în care va dispărea acest nămol sapropelic putem să spunem că stațiunea balneară Techirghiol, care în acest moment ocupă locul I in rândul stațiunilor balneare din România, o să dispară de pe hartă”, a explicat, la dezbaterea publică, primarul stațiunii, Iulian Soceanu.

De aceea, edilul a impus concesionarului două condiții care să fie introduse de Formin SA în licența de exploatare. “Interdicția de a exporta nămolul în afara țării și impunerea unei restricții de valorificate a nămolului numai în zona costieră a Mării Negre, doar în bazele de tratament deja existente. Aceste două solicitări trebuie luate în seamă și introduse în licență de exploatare. Dacă nu, voi face un referendum. Nu vom lasă că această resursă minerală să plece în alta parte”, a cerut, clar, primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu.

Specialiștii susțin însă că cei care vor exploata nămolul nu au aviz de mediu. “Valențele lacului nu sunt date numai de nămol ci și de apă și microorganisme. Să se gândească dacă fac exploatare nu numai la nămol ci și la organismele care generează acest nămol. E ciudat ca nu e nimeni de la APM pentru că toate activitățile din siturile Natura 2000 necesită acest aviz”, a spus directorul științific al Institutului de Cercetări Marine Grigore Antipa, Tania Zaharia.

"Ca să nu ajungem ca la Roșia Montana trebuie lucrat doar cu avizele de mediu, exploatarea durabilă se face condiționat", a punctat și geologul Costina Fulga. Iar fostul manager al sanatoriului Balnear Techirghiol, Septimiu Bourceanu a pus in discuție o condiție primordială a “supraviețuirii” nămolului. “Cel care deține licență de exploatare trebuie sa returneze nămolul în lac. În plus, să dea asigurări că vânzarea lui se face în județul Constanța, pentru a se returna pentru regenerare. Întrebarea era dacă nămolul va fi returnat pentru următoarea licență. Că dacă se duce în Germania nu mai poate veni pentru regenerare”.

Spiritele s-au încins, localnicii dar și agenții economici prezenți la dezbatere au acuzat autoritățile statului că iau decizii fără consultarea comunității. Președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Aurel Gheorghe, a părut mai degrabă deranjat de întrebările din sală. A spus calm că nicio lege românească nu interzice comercializarea resurselor minerale în străinătate. “În aceste condiții eu cred că în următorii 10 ani putem asfalta lacul Techirghiol”, a comentat viceprimarul Florin Zisu.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate