Gazoductul ruşilor se împiedică de Bulgaria, în timp ce proiectul în care este implicată şi România de sursele de aprovizionare.
Atât Nabucco, cât şi South Stream, proiecte destinate să sporească securitatea energetică a statelor europene, întâmpină dificultăţi în procesul de punere în aplicare. Principalele cauze sunt tensiunile geopolitice şi identificarea fondurilor necesare, finanţarea fiind pusă în pericol de criza economică. Reprezentanţi a 28 de state s-au reunit, la finele săptămânii trecute, la Sofia, unde şi-au exprimat susţinerea pentru realizarea tuturor proiectelor de infrastructură, relatează AFP.
În ceea ce priveşte gazoductul Nabucco, conform revizuirii calendarului, până la 30 iunie ar urma să aibă loc semnarea unui acord interguvernamental, necesar pentru a începe lucrările. În prezent, termenullimită pentru intrarea în exploatare a Nabucco, proiect care necesită investiţii de circa opt miliarde de euro, este 2014, dacă acordul este semnat în 2009 şi finanţarea să fie asigurată în 2010. Termene amânate Nabucco se confruntă în prezent cu lipsa unor angajamente ferme de finanţare şi a obţinut acorduri concrete pentru numai o cincime din necesarul de gaze naturale ce trebuie furnizate pentru a viabiliza gazoductul în urma construcţiei. Directorul executiv al consorţiului de companii care dezvoltă proiectul, Reinhard Mitschek, consideră că temerile privind o eventuală lipsă de interes a furnizorilor sunt neîntemeiate.
„Sunt sigur că, odată ce se va lua o hotărâre concretă privind proiectul şi investiţia, vor fi atrase noi operaţiuni de explorare şi producţie din Asia Centrală şi Orientul Mijlociu. Putem lua gaze de la Azerbaidjan, Turkmenistan, Irak, Egipt, chiar de la Iran şi Rusia. Nu excludem nicio sursă”, a arătat Mitschek.
În pofida asigurărilor oferite de Mitschek, oficialii diviziei azere a grupului norvegian StatoilHydro au declarat că primele etape de exploatare a câmpului gazeifer Shakh-Deniz, considerat una dintre cele mai importante surse de gaze naturale pentru Nabucco, vor fi amânate cu doi ani, din 2014 către 2016, din cauza progresului prea lent al acordurilor necesare proiectului. Turcia şi-a reafirmat dorinţa pentru Nabucco după ce o perioadă de mai multe luni a blocat proiectul pe tema aderării la UE. Bulgaria vrea condiţii mai bune De cealaltă parte, proiectul rival, South Stream, lansat în 2007, vizează să consolideze rolul Rusiei de principal furnizor de gaz natural pentru Europa. Susţinut de grupul rus Gazprom şi de cel italian ENI, South Stream urmează să treacă pe sub Marea Neagră, la o adâncime de 2.000 de metri. South Stream va ocoli Ucraina, care asigură în prezent 80% din tranzitul gazului rusesc. Tensiunile dintre Moscova şi Kiev au provocat în ianuarie suspendarea timp de două săptămâni a livrărilor.
Premierul bulgar Serghei Stanişev va încerca să obţină condiţii mai avantajoase pentru participarea Bulgariei la South Stream, la întâlnirea cu omologul său rus Vladimir Putin, relatează Reuters. Bulgaria ezită să semneze acordul final pentru South Stream, dacă Moscova nu este de acord să plătească taxe de tranzit pentru opţiunea de a folosi conducte deja existente, a spus un oficial Bulgargaz, citat de Reuters.