E fenomenul "turmei" care se ia după ce vede la televizor. Aşa s-a întâmplat cu fermele de melci, dintre care n-au mai rămas decât 2-3 în toată ţara, şi cu ciupercăriile, care s-au închis cu sutele.
Marea ţeapă a momentului este acum ferma de vipere. Toate exemplele enumerate au un numitor comun: nu există piaţă de desfacere, ci doar nişte vânzători de iluzii.
"Mi-am vândut maşina pentru asta"
În judeţul Iaşi, de exemplu, mai există o singură fermă de melci, care a făcut anul trecut export de fabuloasa sumă de 300 de euro. Iar fermele de vipere abia încep să ia avânt.
Un întreprinzător din Iaşi a acceptată să ne divulge toată schema, sub anonimat. Pentru a-l numi, vom folosi pseudonimul Mihai. În presă apar numai articole care prezintă şerpii ca pe o mină de aur, iar Mihai s-a luat după ele şi a investit 20.000 de euro pentru un terarium ca la carte.
"Mi-am vândut şi maşina pentru asta, iar ca mine mai sunt mulţi naivi", spune tânărul. El spune că nu cumpără nimeni venin, că există o supra-ofertă la nivel mondial şi că singura şansă este să găseşti alţi fraieri şi să le vinzi vipere: "Cu asta se ocupă toţi în România, deformează realitatea şi trăiesc din vânzarea de şerpi, ca dezvoltatori. Toată lumea spune că afacerea este înfloritoare şi este o minciună", spune răspicat Mihai.
El spune că marile firme farmaceutice au contracte cu ferme mari, capabile să livreze 500 g pe zi: "Stai cu veninul în congelator şi n-ai ce face cu el. Am căutat desfacere în Grecia, Spania, Germania, n-am vândut nimic".
Preţuri umflate la televizor
El dă exemplu veninul stocat acum în ţară. "Dacă dau telefoane strâng mai mult de 1 kg în 24 de ore". Cât despre preţurile vehiculate la televizor, omul nostru păţit pufneşte în râs: "Cum să vinzi cu 1.400 de euro gramul? Dacă îmi pune acum cineva 200 de euro în palmă, i-aş da tot ce am. Mi-aş acoperi costurile şi mi-ar rămâne şi ceva bani", spune Mihai.
El are 100 de vipere cu corn, şi aici e o altă ţeapă. Sunt vipere luate din natură, vândute la 100 de euro bucata, dar acestea nu se adaptează şi mor în captivitate. Şerpii de crescătorie costă 300 de euro şi puţini se încumetă să dea atâţia bani.
"E şi-o problemă legală aici, pentru că vipera cu corn e specie protejată", concluzionează el.
20.000 de euro
costă investiţia într-o fermă de vipere serioasă. Dar rămâi cu veninul în frigider

"Andrei Tinu se laudă aiurea"
Mihai mai spune că Andrei Tinu, care şi-a făcut atâta reclamă din ferma lui de vipere, trăieşte tot din vânzarea de exemplare vii, şi nu de venin. Asociatul lui Tinu, Costin Şerban îl contrazice însă: "Noi reuşim să vindem în Estonia, Austria, acum încercăm în Turkmenistan. Nu e uşor, dar nu vinzi dacă stai acasă". O altă problemă gravă este absenţa serului antiviperin de pe piaţă.
"Dacă nu eşti perfect sănătos, e moarte sigură", spune Mihai. O doză costă 300 de euro şi se procură foarte greu. Singura firmă din România care ar putea achiziţiona venin este Antibiotice Iaşi, dar aceasta cumpără doar din exterior, sub formă enzimatică.