Evenimentul Zilei > Actualitate > Moment istoric în „Inima” islamului. Nu credeau că vor apuca ziua asta. Adio, radicalism!
Moment istoric în „Inima” islamului. Nu credeau că vor apuca ziua asta. Adio, radicalism!

Moment istoric în „Inima” islamului. Nu credeau că vor apuca ziua asta. Adio, radicalism!

În încercarea de a scăpa de islamismul extremist, Arabia Saudită permite vânzarea brazilor şi decoraţiunilor de Crăciun.

Brazi şi ornamente de Crăciun au fost scoși la vânzare într-un magazin de cadouri din Riad, Arabia Saudită, această decizie reprezentând un semn de progres într-o ţară ultraconservatoare care interzice orice practică religioasă non-musulmană, transmite AFP.

Sute de ornamentele de Crăciun şi-au făcut apariţia în capitala Arabiei Saudite, acolo unde restricţiile sociale sunt relaxate treptat după ce prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a promis că va promova „un islam deschis şi moderat”.

„Nu mi-am imaginat vreodată că voi vedea acest lucru”, spune un locuitor din Riad, în magazinul care vinde brazi, cadouri şi chiar şi costume de Moş Crăciun.

Puterea instituțiilor religioase au fost reduse

În ultima perioadă autorităţile au mai redus din puterile instituţiilor religioase, renumite pentru respectarea strică a tradiţiilor islamice.

Timp de zeci de ani, vânzarea cadourilor de Crăciun s-a derulat în clandestinitate, iar creştinii din Filipine, Liban şi alte ţări au celebrat Crăciunul în spatele uşilor închise sau în encalve de expatriaţi.

„Era foarte greu să găseşti astfel de articole” în Arabia Saudită, explică Mary, o expatriată libaneză care trăieşte la Riad. „Mulţi dintre prietenii mei obişnuiau să cumpere cadourile în Liban sau Siria şi le introduceau pe ascuns în ţară”, a adăugat Mary.

Ca o altă dovadă de schimbare, Omar, proprietarul magazinului din Riad, spune că în localul său a vândut nu doar articole de Crăciun, ci şi costume de Halloween, o sărbătoare care în opinia conservatorilor saudiţi este o tradiţie americană care se abate de la islam.

Astfel, Arabia Saudită pare că este dispusă să deschidă „ușa” și altor religii. Ba mai mult, în ultimii ani, Arabia Saudită a primit oficiali care au legătură cu Vaticanul precum şi rabini evrei.

Oficialii locali au transmis că manualele şcolare, care mult timp au fost renumite pentru denigrarea evreilor şi altor non-muslmani, urmează să fie revizuite în cadrul campaniei demarată de prinţul moştenitor pentru combaterea extremismului în educaţie.