Mitul „burții de bere”, demontat. Câtă putem bea fără să ne îngrășăm

Mitul „burții de bere”, demontat. Câtă putem bea fără să ne îngrășămBere. Sursa foto: Pixabay

Consumul de bere este adesea asociat cu apariția „burții”, însă adevărul este cu total diferit. Nu berea este vinovată de acumularea grăsimii pe abdomen, ci alți factori.

Berea, metabolismul și stilul de viață

Berea, fiind un produs obținut din cereale fermentate, stimulează secreția de insulină – un hormon care favorizează acumularea de grăsimi, în special în zona abdominală. Potrivit Mihaelei Bilic, problema apare în momentul în care berea este consumată zilnic, în cantități mari, și în lipsa unui stil de viață activ.

„Alcoolul, în general, încetinește metabolismul și blochează arderea grăsimilor. În plus, atunci când este combinat cu alimente bogate în calorii, favorizează sinteza de grăsime. Iar dacă adăugăm și o scădere a autocontrolului alimentar, apare riscul de supraalimentare”, explică specialistul.

Câtă bere putem consuma fără să ne îngrășăm?

Răspunsul este simplu: moderația face diferența. O bere de 330 ml, consumată ocazional, nu are un impact semnificativ asupra greutății. Chiar și două beri, băute rar, pot fi integrate fără probleme într-o alimentație echilibrată și un stil de viață activ.

Riscurile apar atunci când consumul devine constant. Două beri pe zi pot adăuga peste 2.000 de kilocalorii într-o săptămână – echivalentul a mai mult de o zi de mâncare. În timp, acest surplus caloric se transformă în grăsime, vizibilă în special în zona abdominală.

Bere

Bere

Pentru cei care vor să consume alcool fără a-și compromite silueta, Mihaela Bilic recomandă băuturi cu un conținut caloric mai redus. Vinul alb sau roze (aproximativ 80 kcal/pahar), prosecco sau șampania sunt alegeri mai prietenoase cu greutatea corporală. De evitat sunt cocktailurile dulci și combinațiile de alcool cu sucuri, din cauza conținutului ridicat de zahăr.

Berea, aliat surprinzător în bucătărie

Un aspect mai puțin cunoscut, dar cu potențial benefic, este utilizarea berii în gătit. Medicul nutriționist a mai subliniat că dacă marinăm cărnea în bere brună înainte de a o face pe grătar reduce cum mult formarea compușilor toxici. Astfel, berea devine un ingredient util în alimentația sănătoasă, dacă este folosită cu inteligență.

Berea nu este un inamic al siluetei, ci o băutură care poate fi savurată în mod responsabil. Cheia este moderația: un consum ocazional, însoțit de un stil de viață activ și o alimentație echilibrată, nu reprezintă un pericol. În schimb, excesul și obiceiurile nesănătoase pot transforma plăcerea de moment într-un factor de risc pentru sănătate și greutate, a explicat medicul nutriționist, într-o postare pe social media.