Mitropolia Moldovei neagă că i s-a cerut să se roage pentru victoria lui Putin

Mitropolia Moldovei neagă că i s-a cerut să se roage pentru victoria lui Putin

Mitropolia Moldovei neagă că i s-a cerut să se roage pentru victoria regimului Putin în invazia din Ucraina, țară majoritar ortodoxă. EvZ vă prezintă, exclusiv, culisele acestei disocieri de politica pro-război a Patriarhului Kiril, superiorul ierarhic al Mitropolitului Vladimir al Chișinăului și Întregii Moldove.

Mitropolia Moldovei, nemulțumită de informațiile apărute în presă

„Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove dezaprobă și respinge informațiile apărute în presă referitoare la presupusa cerere a Patriarhiei Moscovei de a se ruga pentru victoria Rusiei în actuala confruntare militară din Ucraina. Mitropolia Moldovei dorește să clarifice că nu a primit nicio solicitare oficială din partea Patriarhiei Moscovei la acest subiect”, se arată într-un comunicat făcut public de autoritățile ecleziale.

„Precizăm că Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove este o instituție eclesială independentă și autonomă, care își desfășoară misiunea în conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe Universale și prevederile propriului Statut, și nu este supusă directivelor externe din partea unor factori de decizie.

În contextul provocărilor sus menționate, îndemnăm clerul și credincioșii să continuăm călătoria duhovnicească a Postului Mare, rugându-ne cu smerenie în comunitățile noastre pentru pacea lumii, în conformitate cu tradiția și învățătura Bisericii Ortodoxe”, se mai susține în documentul semnat de Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mitropolitul pro-rus Vladimir, scrisoare către Patriarhul Daniel

„Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove, prin intermediul Sectorului Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass Media, furnizează informații corecte și transparente în ceea ce privește activitatea și poziția Bisericii noastre și îndeamnă mass-media și publicul să se documenteze din acestă sursă oficială.

Vă mulțumim pentru înțelegere și colaborare!”, se încheie comunicatul.

Mitropolitul Vladimir

Mitropolitul Vladimir / sursa foto: mitropolia.md

La finalul acestuia, Mitropolia Moldovei precizează că, atunci când regimul Putin a declanșat invazia din Ucraina, pe 24 februarie 2022, prima reacție a Mitropoliei, prin ÎPS Mitropolit Vladimir a fost: „Să ne rugăm cu toții pentru o bună înțelegere între popoare, fiind în profundă rugăciune alături de cei suferinzi”, iar pe 3 martie 2022 a fost transmisă o circulară de „Rugăciune pentru încetarea războiului”.

Mitropolia Moldovei, relație complicată cu superiorul ierarhic, Patriarhul Kiril

În octombrie anul trecut, Înalt Prea Sfinţitul Vladimir, Mitropolitul Moldovei, i-a adresat Patriarhului Kiril al Rusiei o scrisoare în care enumeră o serie de îngrijorări și afirmă că instituția religioasă pe care o conduce, subordonată Moscovei, se află „într-o situație de faliment”.

ÎPS Vladimir a pus plecările tot mai multor preoți către Mitropolia Basarabiei, parte a Patriarhiei Române, pe seama tentațiilor financiare. „Ce răspuns am primit la solicitările noastre? În cel mai bun caz, o ignorare aproape completă sau promisiuni care, cel mai probabil, au fost deja uitate.

Corespondența și negocierile au fost ignorate, iar timpul trece foarte repede în defavoarea noastră. Problema ar fi putut fi rezolvată în mod operativ, așa cum fac vecinii noștri români. Rapiditatea era necesară pentru a-i împiedica pe preoți să fie în permanență tentați de statul român, care le oferă preoților un salariu lunar garantat de 800-900 de euro, asigurare medicală, pensii și scutirea parohiilor de contribuțiile trimestriale”.

Mitropolia Moldovei, Patriarhul Kiril

Sursa foto: Arhiva EVZ

De asemenea, Mitropolitul Moldovei s-a plâns și de faptul că ierarhii din autodeclarata republică Transnistria sunt numiți direct de la Moscova, cu încălcarea rânduielilor. „O altă situație care ne face să fim îngrijorați este cea existentă deja tradițional în regiunea transnistreană. Episcopii sunt numiți fără acordul Mitropolitului Chișinăului și al întregii Moldove și a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, precum și a autorităților locale – ceea ce pentru noi este un fenomen inexplicabi”.

Mitropolitul Vladimir, conștient că moldovenii nu vor să fie incluși în „Lumea Rusă”

„O altă tendință care preocupă poporul nostru și pe clerici, care într-un procent de 80% dețin cetățenie română – este dorința tot mai persistentă a Patriarhatului Moscovei de a absorbi Mitropolia Moldovei în așa-numita „Lume Rusă”, care este străină aspirațiilor și valorilor noastre naționale.

Din nefericire, această tendință reprezintă o continuare a politicii dure de denaționalizare promovată în perioada țaristă și ulterior în perioada sovietică, pe care Biserica Ortodoxă Rusă dorește să o „desăvârșească”.

Din păcate, Moscova nu a înțeles până în prezent faptul că poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal ca el să aspire să se apropie și să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială, fără a trăda Ortodoxia”, i-a mai scris, atunci, Mitropolitul Vladimir Patriarhului Kiril.

Mitropolitul Vladimir și Vladimir Putin

Mitropolitul Vladimir și Vladimir Putin. / Sursa foto: agora.md

Patriarhul Kiril, trup și suflet de partea lui Putin

Încercarea de distanțare față de politica regimului Putin vine în contextul în care Mitropolia Moldovei este subordonată Patriarhiei Moscovei, condusă de Patriarhul Kiril, un apropiat al președintelui rus și un susținător al invaziei din Ucraina, țară majoritar ortodoxă. Recent, Patriarhul Kiril a adoptat un „ordin” în care a descris invazia rusă din Ucraina drept un „război sfânt”, prin care Moscova apără lumea de „Occidentul căzut în Satanism”.

Propagandiști în sutană. Cine sunt oamenii lui Putin din Republica Moldova

„Din punct de vedere spiritual și moral, o operațiune militară specială este un Război Sfânt, în care Rusia și oamenii săi, apărând spațiul spiritual unic al Sfintei Rusii, îndeplinesc misiunea de protejare a lumii de Occidentul care a căzut în Satanism”, se arată într-un „ordin” emis de Consiliul Popular Rus, prezidat de Patriarhul Kiril.

Patriarhul Kirill - Putin

Patriarhul Kiril, un apropiat și susținător al lui Putin / Sursa foto: Arhiva EvZ

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse a fost multă vreme un aliat ideologic al președintelui rus Vladimir Putin și cel puțin un susținător tacit al aventurilor sale militare. Dar sprijinul său public pentru războiul sângeros al lui Putin din Ucraina s-a dovedit prea mare pentru mulți creștini ortodocși, în special pentru ucrainenii care cad sub autoritatea Patriarhiei lui Kirill de la Moscova. Iar circa jumătate din cele 45 de eparhii ortodoxe ale Ucrainei au încetat să-l mai pomenească pe Patriarhul Kiril în timpul rugăciunilor, o desprindere „de facto” de autoritatea Moscovei.

Patriarhul Kirill, declarat oficial persona non-grata în Ucraina

Iar în urmă cu un an, același patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse amenința că o înfrângere a Rusiei, putere nucleară, ar însemna „sfârșitul lumii”.

„Astăzi există amenințări foarte mari la adresa lumii, a țării noastre și a întregii rase umane, pentru că unii nebuni au ideea că marea putere rusă, care posedă arme puternice, populată de oameni foarte puternici, care din generație în generație au fost întotdeauna motivați spre victorie, care nu s-au predat niciodată în fața niciunui inamic, care au ieșit întotdeauna victorioși, că în condițiile actuale pot fi fie învinși, fie, cum se spune acum, reformatați, adică li se impun niște valori care nici măcar nu pot fi numite valori. Ne rugăm Domnului să îi instruiască pe acești nebuni și să îi ajute să înțeleagă că orice dorință de a distruge Rusia ar însemna sfârșitul lumii“, declara Patriarhul Kiril.

Fostul spion KGB a preluat tezele propagandei lui Putin

Și tot cu un an în urmă, Patriarhul Kiril, fost spion KGB în Elveția, prelua teza propagandei regimului Putin, care acuză Ucraina de „fascism”, pentru a justifica invazia. „„Rusia trebuie să ajute lumea, care se afundă tot mai mult într-o criză spirituală și morală, să dobândească salvarea, așa cum, la vremea sa, țara a salvat planeta de teribila ciumă a fascismului”, spunea liderul Bisericii Ruse.

Kiril al Rusiei, în conflict cu Patriarhul Bartolomeu: Biserica a cooperat în agresiunea criminală

Mai mult, înaltul ierarh le-a promis celor care mor în războiul de ocupație declanșat de regimul Putin în Ucraina că vor ajunge în Rai. „Mergeți cu curaj să vă îndepliniți datoria militară și nu uitați că, dacă veți muri pentru țara voastră, veți fi cu Dumnezeu în împărăția Sa, în glorie și în viața veșnică”, a spus Patriarhul Kiril.

Sursa foto: TASS

De asemenea, a declarat moartea adusă de participarea la invazia din Ucraina drept un „sacrificiu” care „spală toate păcatele”. „Totodată, Biserica este conștientă că dacă cineva, mișcat de simțul datoriei, de nevoia de a îndeplini un jurământ, rămâne fidel vocației sale și moare în exercițiul datoriei militare, atunci, fără îndoială, săvârșește un act care este echivalent cu un sacrificiu”, a susținut Patriarhul Kiril.