Mâncați în 20 de minute sau mai puțin? E timpul să o luați mai încet
- Dosofteea Lainici
- 30 martie 2025, 19:25

Mâncatul prea rapid poate duce la probleme de sănătate precum blocarea alimentelor și supraalimentarea înainte ca creierul să vă spună să vă opriți. Oamenii de știință sugerează că încetinirea și adoptarea unei abordări mai atente în ceea ce privește consumul de alimente pot contribui la reducerea acestor riscuri.
Mâncatul prea rapid poate fi periculos
Mâncatul prea rapid poate fi periculos, deoarece poate rata semnalele hormonale care indică sațietatea, ducând la balonare sau indigestie. Mestecatul necorespunzător al alimentelor poate, de asemenea, compromite digestia, ducând la un aport mai mic de nutrienți și la blocarea lor în esofag.

Mâncare. Sursa foto iStock
Studiile au sugerat că persoanele care mănâncă repede au cel mai mare risc de obezitate, în timp ce persoanele care mănâncă încet sunt mai puțin predispuse la obezitate.
Pentru a încetini atunci când mâncați, închideți televizorul și lăsați telefonul jos. Oamenii au tendința de a mânca până când se termină o reclamă sau emisiunea, ceea ce îi poate face să fie mai puțin atenți și să mănânce mai mult. Concentrarea exclusivă asupra mâncării poate duce la o mai mare plăcere a mesei și la un consum mai mic.

Mâncare. Sursa foto: Dreamstime.com
Sfaturile specialiștilor
Sarah Berry, cercetător-șef la compania britanică de nutriție ZOE, sugerează să fiți atenți la gustul și senzația alimentelor atunci când este posibil. Este ușor să mâncăm mai repede și să nu observăm cât de mult am consumat dacă nu suntem pe deplin prezenți.
Mestecatul lent al alimentelor poate ajuta la încetinirea mâncatului, deoarece este mai ușor să mâncăm mai repede alimente ultraprocesate sau rapide datorită texturii lor mai moi.
Cu toate acestea, unii pacienți au raportat efecte secundare neintenționate odată ce au început să mănânce mai lent, cum ar fi o femeie care a găsit chipsurile ei preferate neplăcute atunci când i s-a spus să mănânce fiecare chips în parte.
Ce puteți face
Pe scurt, încetinirea și adoptarea unei abordări mai atente în ceea ce privește consumul de alimente pot contribui la reducerea riscurilor asociate cu mâncatul prea rapid. Concentrându-vă asupra încetinirii și a mâncării conștiente, vă puteți îmbunătăți starea generală de sănătate și bunăstarea generală, potrivit medicalxpress.