Îndemnul Patriahului Kiril pentru rușii trimiși cu forța la război: Mergeți cu curaj. Dacă veți muri pentru țara voastră, veți fi cu Dumnezeu în împărăția Sa

Îndemnul Patriahului Kiril pentru rușii trimiși cu forța la război: Mergeți cu curaj. Dacă veți muri pentru țara voastră, veți fi cu Dumnezeu în împărăția Sa Sursa: Dreamstime.com

Patriahul Kiril le transmite rușilor, care vor fi trimiși să lupte în Ucraina, să nu se teamă și le promite glorie și viață veșnică, dacă vor muri pe frontul din Ucraina. Anunțul mobilizării parțiale a dus la proteste de stradă în Rusia. Tot mai mulți bărbați încearcă să fugă din țară.

Patriarhul Kiril îi îndeamnă pe rușii mobilizați de Vladimir Putin să nu se teamă de moarte și să meargă la război. „Mergeți cu curaj să vă îndepliniți datoria militară și nu uitați că, dacă veți muri pentru țara voastră, veți fi cu Dumnezeu în împărăția Sa, în glorie și în viața veșnică”, a transmis patriarhul Kiril, potrivit Nexta.

Vladimir Putin a declarat miercuri mobilizarea parțială în Rusia. Autoritățile au anunțat că 300.000 de rezerviști trebuie să se prezinte la bazele de instruire. După o perioadă de antrenament, ei vor fi trimiși să lupte în Ucraina.

Proteste antimobilizare

Anunțul mobilizării a generat un val de proteste în Rusia, dar procuratura a anunțat că toți cei care participă la manifestările considerate ilegale riscă 15 ani de pucșărie. Peste 1.400 de oameni au fost deja atestați. În mediul online continuă însă apelurile la proteste, în timp ce în Piața Roșie din Moscova a fost organizată vineri o manisfestație care susținea mobilizarea.

„Mii de bărbați vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri ei? Pentru ce vor plânge mamele și copiii? Pentru palatul lui Putin?

Acum războiul va ajunge cu adevărat în fiecare casă și în fiecare familie. Războiul nu mai este afară, a ajuns în casele noastre, la cei dragi nouă. Și ei trebuie să moară pentru a îndrepta greșelile regimului lui Putin, care a aruncat Rusia în izolare și sărăcie“, se arată în apelul grupării anti-război Vesna.

Rușii fug din țară

Se pare că ultima decizie a lui Vladimir Putin vizează mobilizarea a peste un milion de persoane, o cifră mult mai mare decât cea anunțată de autorități, relatează ziarul independent Novaya Gazeta.

În mediul online au apărut imagimi emoționante cu rușii care își luau rămas bun de la familii. Aceștia erau escortați apoi spre autocarele care urmau să îi ducă la centrele de instrucție.

Mulți ruși au încercat să fugă din țară ca să nu fie trimiși la război. Aeroporturile au fost arhipline, iar la granița cu Finlanda s-au format cozi de mașini pe 35 de kilometri. Autoritățile au interzis companiilor aeriene să mai vândă bilete bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.