Patriarhul Kirill, fost spion KGB. Ce făcea, de fapt, în Elveția, pe vremea URSS

Patriarhul Kirill, fost spion KGB. Ce făcea, de fapt, în Elveția, pe vremea URSSSursa foto: Nickolayv | Dreamstime.com

Jurnaliștii elvețieni au făcut dezvăluiri cu privire la activitatea Patriarhului Kirill din jurul anilor 1970. Potrivit acestora, cel care astăzi conduce Biserica Ortodoxă din Rusia, a fost spion pentru KGB. În mediul online circulă și o fotografie a Înaltului cleric din perioada respectivă, în care se pot observa două tatuaje cu însemnul sovieticilor.

Kirill Gundyaev, astăzi șeful Bisericii Ortodoxe din Rusia, a locuit o perioadă în Elveția. Acest lucru se întâmpla în jurul anilor 1970, când, se pare că a lucrat pentru Serviciile Secrete sovietice. Acuzațiile au fost lansate de jurnaliștii din Elveția, după ce au citit o serie de arhive desecretizate.

Patriarhul rus este numit „Monsenior Kirill” în dosarul poliției elvețiene și, potrivit documentelor, acesta ar fi lucrat pentru KGB. Publicațiile Sonntagszeitung și Le Matin Dimanche susțin că au obținut informațiile după ce au primit accesul la dosarul din arhivele naționale elvețiene.

Șeful Bisericii Ortodoxe ruse este astăzi devotat regimului lui Vladimir Putin, susținând invazia din Ucraina. În jurul anilor 1970, Patriarhul Kirill a locuit la Geneva, susținând că este reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse la Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB). Misiunea reală a acestuia era de a influența consiliul, infiltrat deja de KGB. Potrivit dosarelor poliției elvețiene, numele de cod al agentului era „Mihailov”.

După ce au apărut zvonuri cu privire la activitatea de spionaj a Patriarhului Kirill, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse au refuzat să comenteze pe baza acestui subiect. CMB susține că nu are informații în legătură cu activitatea de spionaj a lui Kirill în perioada în care a locuit la Geneva.

Patriarhul Kirill, spion KGB în Elveția

Documentele desecretizate din arhiva poliției din Elveția arată că obiectivul Federației Ruse era de a convinge membrii Consiliului Mondial al Bisericilor să denunțe Statele Unite și aliații săi pentru a-i determina să atenueze criticile față de lipsa libertăților religioase din Uniunea Sovietică.

În apărarea Patriarhului Kirill vine nepotul său, Mihail Gundyaev, în prezent reprezentant al bisericii ruse la CMB. El susține că unchiul său „nu a fost agent, deși a fost supus 'controalelor stricte' de către KGB”. Gundyaev insistă că activitatea lui Kirill de la Geneva „nu a afectat sinceritatea angajamentului său în ceea ce privește lucrarea ecumenică cu alte biserici”, precizând că unchiul său a apreciat în mod special Elveția.

Șeful Bisericii Ruse a fost în Elveția de cel puțin 43 de ori. Este pasionat de schi, iar în urmă cu aproximativ 15 ani și-a rupt piciorul pe pârtiile elvețiene.

„Diplomație religioasă, spionaj și finanțe. Kirill a fost atras în mod continuu de Alpi și de țărmurile lacului Geneva”, a spus publicația Le Matin Dimanche.

În mediul online au început să circule din nou fotografii ale Partiarhului Kirill, de pe vremea când era tânăr. În imagini se pot observa două tatuaje cu însemnele sovietice.

Ne puteți urmări și pe Google News