Patriarhul Kiril declară „războiul sfânt” împotriva Ucrainei

Patriarhul Kiril declară „războiul sfânt” împotriva UcraineiSursa: Arhiva EVZ

Biserica Ortodoxă Rusă Patriarhia Moscovei (BOR PM), o organizație controlată de Kremlin și un instrument cunoscut în cadrul setului de instrumente rusești de război hibrid, a organizat pe 27 și 28 martie, la Moscova, Consiliul Mondial al Poporului Rusiei. Consiliul a aprobat un document ideologic și politic într-un efort de a forma o ideologie naționalistă mai largă în jurul războiului din Ucraina și al viitorului expansionist al Rusiei, arată un studiu al ISW.

Kiril este un fost ofițer KGB

Patriarhul Moscovei al Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, el însuși fost ofițer al Comitetului sovietic pentru securitatea statului (KGB) și un susținător ferm cunoscut al președintelui rus Vladimir Putin, a prezidat congresul Consiliului Mondial al Poporului Rusiei care a aprobat documentul ideologic. Numit „Prezentul și viitorul lumii ruse”, documentul se adresează autorităților legislative și executive ruse cu apeluri specifice de modificare a documentelor și legilor rusești. Aceste apeluri sunt probabil fie o încercare de a promova politicile dorite de la Kremlin în rândul rușilor înainte de implementarea lor, fie de a testa reacțiilor publice la politicile pe care oficialii de la Kremlin le iau în considerare în prezent.

Putin și oficialii de la Kremlin au încercat treptat să detalieze narațiunile ideologice amorfe despre războiul din Ucraina și confruntarea lor geopolitică preconizată cu Occidentul de la începutul invaziei pe scară largă și BOR pare să ofere un cadru ideologic mai coerent pentru ruși.

Patriarhul Kiril a lansat documentul la o săptămână după atacul terorist al Centrului Crocus și cu aproximativ o lună înainte de începerea Săptămânii Sfinte a Paștelui Ortodox și probabil că urmărește să profite de anxietățile sporite în urma atacului terorist și de respectul de care se bucură ortodoxia rusă, în rândul rușilor de rând.

Patriarhul Kiril promovează războiul sfânt al Rusiei

Capul BOR a intensificat retorica Kremlinului despre războiul Rusiei în Ucraina și l-a prezentat drept un „război sfânt” existențial și civilizațional, o inflexiune semnificativă pentru autoritățile ruse, care până acum au evitat cu grijă să încadreze oficial invadarea Ucrainei de către Rusia ca orice fel de „război”. Patriarhul Kiril a numit „operațiunea militară specială” a lui Putin un război sfânt (Svyashennaya Voyna) și o nouă etapă în lupta poporului rus pentru „eliberarea națională... în sud-vestul Rusiei”, făcând referire la estul și sud-estul Ucrainei.

Patriarhul Kiril a susținut că poporul rus își apără viața, libertatea și statalitatea; identitatea lor civilizațională, religioasă, națională și culturală; și dreptul lor de a trăi în granițele unui singur stat rus. El aspus că războiul din Ucraina este un război sfânt, pentru că Rusia apără „Sfânta Rusie” și lumea de atacul globalismului și de victoria Occidentului, care a căzut în satanism.

Patriarhul Kiril a afirmat că războiul din Ucraina se va încheia cu Rusia extinzându-și influența exclusivă asupra întregului teritoriu al Ucrainei moderne și excluderea oricărui guvern ucrainean pe care Kremlinul îl consideră ostil Rusiei. Descrierea făcută de patriarhul Kiril obiectivelor Rusiei este în concordanță cu declarațiile repetate ale Kremlinului, care indică faptul că Putin își păstrează obiectivul de a distruge suveranitatea și statalitatea Ucrainei.

Sursa foto: 108546463 © Kirill Makarov | Dreamstime.com

Capul BOR vrea codificarea „doctrinei trinității”

Termenul „război sfânt” poate evoca, de asemenea, aluzii la Marele Război Patriotic (Al Doilea Război Mondial), deoarece imnul de război neoficial al Uniunii Sovietice avea același nume, iar Kremlinul a invocat în mod obișnuit mitul Marelui Război Patriotic pentru a genera sprijin pentru războiul din Ucraina.

Kremlinul a continuat să sublinieze că războiul din Ucraina este o „operațiune militară specială”, totuși, iar recunoașterea directă de către patriarhului Kiril a conflictului ca război sfânt poate atrage sprijinul rușilor care au considerat neinspirantă retorica relativ restrânsă a Kremlinului. Acesta nu a definit războiul sfânt ca fiind un concept pur ortodox și l-a legat în schimb de concepția Kremlinului despre cine face parte din națiunea rusă și din Russkiy Mir (lumea rusă).

Patriarhul Kiril a cerut codificarea elementelor Russkiy Mir pentru a putea măsura sprijinul public pentru includerea formală a etnicilor ucraineni și belaruși în conceptul Kremlinului despre națiunea rusă. Patriarhul Kiril a declarat că Rusia este „creatorul, sprijinul și apărătorul” Russkiy Mir și că Russkiy Mir este un „fenomen spiritual, cultural și civilizațional” care transcende granițele Federației Ruse și ținuturile istorice ale Rusiei și îi cuprinde toți cei care prețuiesc tradițiile și cultura rusă.

Patriarhul Kiril a cerut Rusiei să codifice în lege „doctrina trinității”, să o facă o „parte integrantă” a sistemului juridic rus, să o includă în „lista normativă” a valorilor spirituale și morale rusești și să ofere conceptului protecție juridică. Putin și alți oficiali de la Kremlin au invocat în mod constant afirmații similare despre „poporul rus” și Russkiy Mir încă de dinainte de invazia pe scară largă a Ucrainei, ca mijloc de a justifica agresiunea rusă împotriva Ucrainei, subminând în același timp suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și negând existența unei identități etnice ucrainene.

Patriarhul Kiril vrea 600 de milioane de ruși

Înalta față bisericească a subliniat puternic nevoia Rusiei de valori familiale tradiționale și de o politică actualizată de migrație pentru a contracara criza demografică actuală a Rusiei. Patriarhul Kiril a etichetat criza demografică a Rusiei drept principala amenințare existențială a Rusiei și a caracterizat creșterea demografică constantă drept o prioritate critică de securitate națională.

Șeful BOR a afirmat că Rusia ar trebui să urmărească să-și crească populația la 600 de milioane de oameni (o creștere cu aproximativ 450 de milioane) în următorii 100 de ani și a prezentat o serie de măsuri pe care le preconizează că ar permite Rusiei să realizeze această sarcină monumentală. Capul Bisericii Ortodoxe Ruse (BOR) a cerut renașterea „familiei mari tradiționale” și a valorilor familiei tradiționale în Rusia – făcându-se ecou discursului președintelui rus Vladimir Putin asupra anului 2024 ca „An al familiei” în discursurile naționale importante recente.

Kiril a cerut culturii populare ruse să creeze un „cult al familiei” în societate și a sugerat diverse beneficii economice pe care statul ar trebui să le adopte pentru a încuraja familiile mai numeroase. Deputatul ROC a susținut că o nouă politică de stat în domeniul migrației este, de asemenea, cheia unei politici demografice „eficiente”.

Discurs ultranaționalist și antimigranți

Patriarhul Kiril s-a plâns că migranții care nu vorbesc rusă, nu înțeleg istoria și cultura rusă și nu se pot integra în societatea rusă „deformând” spațiul unificat juridic, cultural și lingvistic al Rusiei.

Șeful BOR a susținut că afluxul „necontrolat” de forță de muncă migrantă scade salariile populației „indigene” și accesul la locuri de muncă și că „enclavele etnice închise” sunt „zone de reproducere” pentru corupție, crimă organizată, extremism și terorism.

Kiril a oferit o serie de recomandări politice cărora Rusia ar trebui să le acorde prioritate într-o nouă politică de migrație, inclusiv restricții „semnificative” asupra muncitorilor străini cu calificare scăzută, garanții de angajare și venituri mari pentru cetățenii ruși, protecția drepturilor și intereselor etnicilor ruși, și a altor popoare indigene ale Rusiei, repatrierea în masă a „compatrioților” în Rusia și relocarea specialiștilor străini de înaltă calificare, care sunt loiali Rusiei și gata să se integreze în societatea rusă.

Sugestiile demografice și de politică migrațională ale înaltului oficial BOR continuă să evidențieze modul în care Kremlinul se luptă cu politici inconsistente și contradictorii privind migranții și interesele populației sale ultranaționaliste.

Ruși

Sursa: Carsten Medom Madsen | Dreamstime.com

Puțin probabil ca să se introducă restricții antimigranți

Oficiali ruși și voci ultranaționaliste au cerut recent Rusiei să adopte politici anti-migranți în urma atacului terorist din Centrul Crocus, dar ISW continuă să evalueze că este puțin probabil ca Rusia să introducă restricții care ar reduce numărul de migranți în Rusia, având în vedere că Rusia continuă să se bazeze în mare măsură pe migranți pentru a compensa penuria de forță de muncă internă și pentru eforturile de generare a forței.

Patriarhul Kiril pare să combine eforturile narative paralele ale Kremlinului într-o ideologie relativ coerentă care se concentrează pe identitatea națională și renașterea demografică, care le promite rușilor o perioadă de întinerire națională în schimbul îndatoririlor sociale și civice.

Capul BOR vrea restabilirea unității poporului rus

Patriarhul Kiril a subliniat că „restabilirea unității poporului rus” prin războiul din Ucraina este o condiție cheie pentru supraviețuirea și dezvoltarea de succes a Rusiei de-a lungul secolului XXI. Acest apel la restaurare echivalează cu distrugerea pe scară largă a națiunii ucrainene și înglobarea acesteia în Rusia.

Patriarhul urmărește să-i înglobeze pe etnicii belaruși în națiunea rusă prin concepția sa despre „doctrina trinității”, repatriând în același timp în mod masiv alți „compatrioți” din străinătate. Îndemnurile lui Kiril, ca rușii să-și asume responsabilitatea pentru creșterea constantă a natalității și evitarea catastrofei demografice, le promite rușilor că suveranitatea și identitatea Rusiei vor persista în secolul XXI.

Ideologia sugerată de patriarhul Kiril leagă în mod explicit securitatea națională a Rusiei de păstrarea unei națiuni ruse imaginate și disputate și de creșterea demografică a Rusiei, oferind Kremlinului justificări extinse pentru actele de agresiune împotriva țărilor vecine și a Occidentului în numele protejării dimensiunii și creșterii globale a imaginatului Russkiy Mir.

Kremlinul ar putea alege să nu se alinieze pe deplin în mod public cu ideologia ultranaționalistă pe care Kiril a propus-o în acest moment, dar foarte probabil va împrumuta de la ea și o va folosi pentru a genera sprijin pentru efortul de război din Ucraina și în orice viitoare acte de agresiune împotriva vecinilor Rusiei sau Occidentului.